Asa cum văd eu acum lucrurile, si o spun cu durere în suflet, intre penticostali există o mare dilemă în ce priveste scopul botezului cu Duhul Sfânt.
In Faptele Apostolilor 1:8 găsim scris: “voi veti primi o putere când se va coborî Duhul Sfânt peste voi, si-Mi veti fi martori …” Asadar acest verset corelat cu ansamblul învătăturii scripturale arată că scopul principal al botezului cu Duhul Sfant este puterea spirituală si eficacitatea în lucrare. Botezul cu Duhul Sfânt aduce ca semn exterior vorbirea în alte limbi, deci rugaciuni supranaturale (1Cor.14:14) si face posibilă primirea darurilor spirituale: “fiecaruia i se dă aratarea Duhului spre folosul altuia“ (1Cor. 12:7). Botezul cu Duhul Sfânt deschide calea spre o viată de biruintă spirituală si o adâncă părtăsie cu Domnul. Credinciosul sincer va stărui să primească botezul cu Duhul Sfânt si după ce l-a primit, va continua zi de zi sa caute plinătatea Duhului si sfintenia.
Dar marea întrebare este: putem oare considera că orice referintă biblică privitor la prezenta Duhului Sfânt în viata omului, e acelasi lucru cu botezul cu Duhul Sfant? De exemplu, din discutia Domnului Isus cu Nicodim trebuie să intelegem că “născut din Duhul” (Ioan 3:5-8 ) înseamnă de fapt “botezat cu Duhul Sfânt”? Sau afirmaţia din Romani 8:9 “Daca n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui” trebuie înteleasă ca referindu-se la a avea botezul cu Duhul Sfânt?
Ultimele două pasaje biblice ce le-am mentionat sunt întelese de uni ca referiri directe la botezul cu Duhul Sfant, şi prin urmare, cei care nu au primit inca acest botez, daca mor acum ”nu intră în Impăratie” sau ”nu sunt ai lui Hristos”. Dacă este aşa, atunci scopul principal al botezului cu Duhul Sfant este chiar mântuirea! Să fie oare aşa?
Trebuie să vedem ce spune Scriptura. Când îşi incepe Dumnezeu lucrarea în om? Sau mergând un pas mai departe, care este momentul în care putem avea siguranţa că îi aparţinem Domnului, că suntem copii ai Lui? Oare doar după botezul cu Duhul Sfânt putem avea această siguranţă? Găsim că apostolul Pavel spune atât de clar în Galateni 4:6 “pentru că sunteţi fii, Dumnezeu ne-a trimis în inimă Duhul Fiului Său” Aşadar, calitatea de fiu, precede momentul botezului cu Duhul Sfânt! Însuşi Domnul Isus arată că “dacă voi care sunteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfânt celor ce îl cer”. Când stăruiesc după botezul cu Duhul Sfânt, apelez la Dumnezeu ca la “Tata”. Îndrăzneala de-ai cere, vine tocmai din această relaţie tată – fiu!
Mă întristează când aud adresate celor ce stăruiesc după botezul Duhului Sfânt, “încurajări” de genul: “dacă n-ai botezul cu Duhul Sfânt, nu eşti al Domnului!” Şi vai, mult prea des îmi este dat să aud aşa ceva. Se încearcă în acest fel stârnirea unei gelozii a celor nebotezaţi, care să le aprindă dorinţa de a stărui cu mai multă înflăcărare după botezul cu Duhul Sfânt.
Deşi pare să dea rezultate o asemenea metodă, rezultatele sunt din păcate doar pe termen scurt. Cei care spun oamenilor că vor intra în familia lui Dumnezeu abia în momentul botezului cu Duhul Sfânt, fac câteva mari erori, şi anume:
1. Neagă lucrarea lui Dumnezeu privitoare la naşterea din nou. Domnul Isus vorbind cu Nicodim, arată foarte clar: “Nu te mira că ţi-am spus:”Trebuie să vă naşteţi din nou”. Vântul suflă încotro vrea şi-i auzi vuietul;dar nu ştii de unde vine, nici încotro merge. Tot aşa este oricine este născut din Duhul” (Ioan 3:7-8 ) Aici “naşterea din nou” este explicată de Domnul Isus ca fiind acelaşi lucru cu “naşterea din Duhul”. Iar în 1Petru 1:23 ni se spune: “fiindcă aţi fost născuţi din nou nu dintr-o sămânţă care poate putrezi ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu”. Se înţelege de aici, că Duhul Sfânt şi Cuvântul sunt factorii de bază care realizează naşterea din nou. Şi aceasta este o lucrare premergătoare botezului cu Duhul Sfânt. Nu avem dreptul să le amestecăm pe cele două!
2. Promovează elitismul spiritual şi automulţumirea. Primirea botezului cu Duhul Sfânt va fi privită ca o încununare a luptei în rugăciune, ca un scop în sine, care odată atins, te pune într-o stare de confort şi superioritate faţă de cei care nu au experimentat acest botez. Zelul slujirii va fi înlocuit cu satisfacţia unei poziţii privilegiate deja dobândită. E ca şi cum un pilot de formula 1 ar considera că a câstigat cursa doar pentru ca s-a aliniat la start cu cea mai bună maşină!
3. Insuflă stăruitorilor o teamă de iad, si această teamă coplesitoare devine motorul cautării botezului cu Duhul Sfânt. Domnul nu doreşte ucenici care să-l urmeze de frica iadului, ci ucenici care îl caută din dragoste. Nimic altceva decat dragostea pentru Domnul şi bucuria de a sti ca Tatăl ceresc dă copiilor Săi Duhul Sfânt, doar asta poate fi o motivaţie corectă în stăruinţă!
Cred că prin acest articol ai pus punctul pe i, aşa cum se cuvine. Personal, am întâlnit adesea aceste false concepte propovăduite de penticostalii elitişti. Ce bine că Dumnezeu dă mântuirea numai pe baza harului său şi nu a lăsat-o la cheremul oamenilor.
Există un pasaj scriptural care ar trebui să dea mult de gândit celor care fâlfâie în vânt versetul din Romani 8:9 „Dacă n-are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui.” şi anume pasajul care relatează arătarea Domnului Isus ucenicilor sai după înviere din Ioan 20:22 „După aceste vorbe, a suflat peste ei şi le-a zis: „Luaţi Duh Sfânt!” Ar trebui să înţeleagă elitiştii că Domnul Isus nu s-a jucat cu vorbele ci chiar a suflat peste ei Duh Sfânt. Şi totuşi Mântuitorul le spune după numai câteva zile că vor primi „putere de sus”. Prin urmare Duhul Sfânt este în credincios din momeentul naşterii din nou, mai ales ca nu se poate vorbi de nastere din nou fara aportul Duhului.
„Şi nimeni nu poate zice: „Isus este Domnul” decât prin Duhul Sfânt.” 1Corinteni 12:3
Cred că avem datoria sfântă înaintea lui Dumnezeu să propovădium adevărul şi în acelaşi timp să stăm categoric împotriva oricăror învăţături extreme. Mântuirea este a Domnului, şi el o dă omului nu spre administrare ci spre a-şi arăta dragostea şi bunătatea Lui faţă de omul pe care îl preţuieşte atât de mult.
as dori o eplicatie mai amanuntita despre vorbitul in limbi pt ca eu vad in biblie foarte clar ca vb in alte limbi era vb in alte limbi ale altor popoare in afara de israel. am foarte mare nevoie de aceasta explicatie.Dumnezeu sa va binecuvanteze
Pt. Cosma Catalin Mihai: Intradevar, in Fap.2 gasim ca cei peste care s-a coborat Duhul Sfant au fost auziti vorbind in limbi supranaturale, neanvatate de ei, dar vorbite de alte popoare. Totusi, din celelalte referiri la vorbirea in limbi, respectiv Marcu 16:17, Fap.10:45-46, Fap.19:6, 1Cor.12:28, 1 Cor.13:1 si in mod special 1 Cor.14, se observa ca nu exista nici o dovada a faptului ca aceste limbi ar trebui sa fie cunoscute si vorbite de alte popoare. Dimpotriva, apostolul Pavel arata clar in 1 Cor.14:2 ca: „cine vorbeşte în altă limbă, nu vorbeşte oamenilor, ci lui Dumnezeu; căci nimeni nu-l înţelege, şi, cu duhul, el spune taine.”
Asadar, este posibil ca vorbirea in alta limba sa fie exprimata intr-o limba straina vorbita, dar acest lucru nu este obligatoriu. Si asta pentru ca darul vorbirii in limbi are ca scop edificarea personala si nu a altora. Vezi 1 Cor.14:4
eu personal zic ca staruinta dupa duhul sfant este nebiblica,atata timp cat atunci cand mergi la staruinta incepi sa repeti aceleasi cuvinta la nesfarsit cate 2-3 ore e normal ca dupa un anumit timp sa scoti niste cuvinte din gura fara sa vrei si neintelese de nimeni.In plus nu am vazut nici o diferenta intre oamenii asa zisi botezati cu duhul sfant si cei nebotezati cu duhul sfant, si mai ceva oare acu 2000 de ani toti vb aceasi limba,pentru ca in ziua de azi toti asa zisi botezati cu duhul sfant vb.aceleasi cuvinte,oare de ce?pai pebtru ca atunci cand merge la staruinta nu se roaga ci repeta aceleasi cuvinte incontinuu.Am ajuns sa facem orice numai sa crdem ca suntem botezati,si acesti oameni se insala amarnic,ar mai fii multe de scris dar…..tot degeaba.Domnul sa ne dea multa multa intelepciune,AMIN!!!
… din pacate batjocoritorii care in ziua Cinzecimii au spus despre cei ce vorbeau in alte limbi: „sunt plini de must!”, isi fac si astazi datoria.
Draga „copilul domnului” eu iti pot spune din experienta personala, nu din auzite sau vazute, ca vorbire in limbi este un semn si un dar inclusiv pentru crestinii din vremurile noastre. Si ea nu este rezultatul repetari acelorasi cuvinte (penticostalii autentici nu promoveaza asa ceva). Botez cu Duhul Sfant nu inseamna in primul rand vorbire in limbi, ci inseamna o experienta spirituala unica, care aduce persoanei care il experimenteaza o bucurie de nedescris si o stare de extaz insotita de vorbirea in limbi. Daca cineva incearca sa mimeze aceasta experienta se inseala singur, si nu neg ca ar exista si asemenea cazuri. Este biblic sa cerem botezul cu Duhul Sfant (Luca 11:13, Fap.2:14) iar cine se indoieste da asta, probabil o face pentru ca se multumeste cu prea putin in cele spirituale. Domnul sa aiba mila de noi, sa nu ramanem la jumatatea drumului!
Draga frate Miron,este trist sa auzi ca exista doua tipuri de penticostali,eu urasc denumirile astea de religii,baptist,penticostal,adventist,crestin dupa evanghelie.Eu mam predat domnului in biserica penticostala iesind in fata intregii biserici si dupa care mam botezat in apa la fratii baptisti,dar sunt si voi ramane alaturi de fratii penticostali,numi place sa fac diferente intre aceste doua religii,si ca o paranteza sotia este penticostala,acuma vine la baptisti.In cer nu te va intreba nimeni ce religie ai avut.Eu merg la prooroci ci mai mult am o relatie f.stransa cu un prooroc DA si AMIN.Si acumma va urma sa staruiesc ca Domnul Isus sama boteze cu Duhul Sfant,in ciuda faptului ca sunt Baptist,si rugaciunea mea este”DOAMNE INLATURA SI ELIMINA DIN MINTEA OAMENILOR DIFERENTA CARE EXISTA INTRE BAPTISTI SI PENTICOSTALI SI UNESTENE TU DOAMNE,,amin.
Draga copilul Domnului: ma surprinde placut diferenta de atitudine dintre postarile 4 si 6 care banuiesc ca amandoua sunt ale tale. Ma bucur ca te-ai hotarat sa cauti botezul cu Duhul Sfant. Domnul sa ti-l dea!
Intradevar, nu sunt importante etichetele sub care ne ascundem (penticostal, baptist etc.) ci lucrul care conteaza este sa avem o relatie autentica cu Domnul.
Draga Miron,eu la postarea de la nr.4 am scris ce mia zis un frate penti ca se face la staruinta,ca zice aceleasi cuvinte cu voce tare si in gand repeta neincetat alte cuvinte in acelasi timp,si eu nu pot crede in asemenea lucruri,dapoi sa mai si fac asemenea lucruri,intelegi asta a fost totu,la asta ma refeream.Staruinta inseaman rugaciune facuta Domnului mai insistent,lungaetc dar tot rugaciune e.Ce ma intristeaza pe mine ca nu vad o diferenta inspre bine intre cei botezati si cei nebotezati cu duhul sfant ma refer ma refer casi om,adica nu cauta mai mult dupa Domnul nu face mai multe ptr.Domnul.Si mai o chestie am observat la cativa frati botezati cu duhul sfant,ca doar cand vor ei se roaga in limbi,de ex.cand merg la penti in bise se roaga inlimbi in schimb la baptisti nu ,sau doar singuri cand mai sunt cu mai multi nu se mai roaga in limbi doar asa ca si ceilalti,daca vb este de la duhul sfant atunci nu conteaza in ce imprejurare esti tot te rogi in limbi ca duhul sfant nu zice”pai acuma nu te rogi ca mai esti cu 2 frati sau esti in biserica baptista”Eu cred in botez si vreau sa umblu dupa el,dar numai stii ce zic dupa cate vad si aud,e socant.
Daca ai vrea sa corespondam pe mess iti dau id meu: draposdaniel
Multa pace sa ai.
Numai scrie nimeni aici?
Halooooo numai este nimeni interesat de acest sait.offffff
Fara indoiala ca ar trebui sa fie o diferenta intre cei botezati cu Duhul Sfant si cei nebotezati, mai mult decat faptul ca unii vorbesc in alte limbi si ceilalti nu. Staruinta trebuie sa continue in viata credinciosului si dupa momentul botezului cu Duhul Sfant. O staruinta ca acea a primilor crestini, despre care citim in Fap.2:42: „staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca, in frangerea painii si rugaciuni”. Daca o astfel de staruinta lipseste, si ne multumim ca am fost botezati candva cu Duhul Sfant, nu ne va ajuta la nimic.
…sigur ca m-as bucura si eu sa comenteze mai multi la acest subiect …
Miron Says
Imi pae rau,dar trebue sa-ti spun,ca nu avem nici unde in cuvint ca apostoli au staruit,penru umplerea cu Duul Sfint,pentru a primi acea putre.A fost promisa,de altfel ca si noua.In toate cele trei cazuri,din fap.toti au vorbit in limbi prin duhul,dar in limbi omenesti.E clar ca Ap. Luca in Fap.cap.10 si 19 vorbeste despre aceiasi expierenta din zioa cincizecimii,daca arfi fos alt fel arfi specificat.Ar fi cazul sa nu se mai faca confuzie mai mult decit este deja.Este un singur verset in 1 cor.13.1 unde Pavel,Chiar daca as vorbi in limbi omenesti si ingeresti,si n-as avea dragoste,sint…….Ves.1 este o hiperbola.Exact cum ai spune,tias da toate florile din lume si luna depe cer.Pavel aici scoate in evidenta cit de mportanta este dragostea.Vreau sa-ti spun ca ma-m nascut in familie de penticostali,frecfentez din totdiauna biserica penicostala,dar nu sint deacord cu unele practici parabiblice si unele aberatii ce e predica inca in bisericili penticostale din ro.
copilul domnului;
Vreau sa-ti spun ca, pentru a fi umplut cu duhul sfint,de fapt pentru aprimi acea putere,promisa de Isus ucenicilor si noua dealtfel,ne e nevoe sa te dai cu capu de pereti,nici sa urli ca un disperat,nci sa repeti tot felul de cuvinte,asta inseamna autosugestie,nu e adevarata umplere cu duhul sfint.Te poti ruga,ii poti cere lucrul acesta.Garntat cind va avea loc umplerea cu duhul sfint,vei vorbi in limbi noi prin duhul(limbi omenesti)nu vei repeta 3,4 cuvinte la infinit.
Draga Marcus,
…numai cine nu vrea sa vada staruinta in rugaciune, respectiv staruinta dupa Duhul Sfant in Scriptura, n-o vede. Ucenici aveau porunca de la Domnul(Lc.24:49, Fap.1:4) sa astepte fagaduinta Tatalui (Duhul Sfant), iar in Fap.1:14 este aratat clar ca ei STARUIAU in rugaciune asteptand aceasta fagaduinta! De asemenea textele Mat.7:7-11,Lc.10:5-13 Lc.18:1-8, Rom.12:12, Col.4:2 sunt chemari la staruinta in rugaciune, in special pasajul din Luca 10 unde Domnul ilustreaza rugaciune staruitoare este incheiat cu cuvintele:…”va da Duhul Sfant celor ce i-L cer”, si este evident din context, celor ce i-L cer cu staruinta!
Draga Marcus, sunt de-a dreptul uimit sa aflu ca ai crescut intr-un mediu penticostal si frecvantezi o biserica penticostala si sa nu vezi ca-i limpede ca lumina ochilor ca darul vorbirii in limbi este unul f clar descris in 1 Cor.14, tot capitolul fiind dedicat acestui subiect. Daca ai fi un cautator sincer al intelegeri lucrarii Duhului Sfant, ai ajunge sa accepti realitatea de necontestat a experientei botezului cu Duhul Sfant si a manifestarii darului vorbirii in alte limbi… dar daca vrei doar sa folosesti cliseele altor confesiuni e un lucru f pagubos pentru tine.
…sigur ca exista si falsuri … dar chiar si acestea dovedesc ca exista un autentic! Dumnezeu sa te binecuvanteze!
Miron.
Vreau sati fac o singura intrebare.Ce inseamna pentru tine,Staruiti in rugaciune, sau cereti si vi se va da.Vreau sa-ti spun ca tu nu ai inteles nici din comentariu facut de mine,dar nu intelegi nici citind din biblie.Eu nu contest botezul cu duhul sfintsi nici vorbirea in limbi.In schimb,contest dramente modul si practicile parabiblice care se folosesc pentru a prmi botezul cu duhul sfint.Vreau sa-ti spun ca esti slab pregatit in teologie Imi cer scuze.
Multumesc pentru aprecieri Marcus, si nu-ti cere scuze! Am si eu o intrebare: esti botezat cu Duhul Sfant? … dar am si o observatie: sub nici o forma nu este scuzabil sa scrii Duhul Sfant cu litere mici, si nici sa-l faci pe Luca apostol, ca nu este.
Nu voi mai accepta postarile tale daca vei continua atitudinea aroganta si dispretuitoare si daca vei scrie comentarii care nu au legatura cu continutul articolului meu, ca de ex. practicile gresite de staruinta.
Miron.
Te deranjiaza aevarul,promit ca nu mai fac comentarii aici. Nu shimba cu nimic,daca scriu cu litere mari sau mici.
frate Miron…haide sa fim seriosi…ce ai scris mai sus sunt aberatii de netolerat…botezu e chiar in momentu in care tu vii sincer , cu inima zdrobita inaintea lui D-zeu si declari am capitulat…pai vreau sa te intreb …cine altcineva decat Duhul Sfant te-a convins…in momentu sincerii declaratii ca te-ai predat esti botezat cu Duhul Sfant…adica esti pecetluit adica esti pus de-o parte…adica te-ai scapat de vechiurile obiceiuri si te-ai nascut intr-un om nou al lui Hristos..cat despre vorbirea in limbi…se vede ca esti penticostall dar cum spune si Pavel :” nu fiti copii la minte” pai asa cum darul vindecarii este pentru bolnavi asa si daru vorbirii in limbi este pentru cine are nevoie…in corinteni cand Pavel zice: si in duh el spune taine” …pai aimintea asa de inchisa sa intelegi ca e vorba de o ironie numita de cei mai ridicati teologi sub numele de „ironia Pauleana” Pavel in engleza e Paul! nu mai fiti copii la minte… e drept ca Daca ii ceri lui D-zeu s-ar putea sa-ti dea…numai in ciuda necredintei tale..dar stii cum vine asta in fata Lui… ca si cand vine Fiutu la Dvs si spune ” Tata Miron daca nu imi dai o masinuta inseamna ca nu ma iubesti”…Frate Miron deschide ochii bine si urechile bine si mai bine citeste cea facut DL Isus..daca a vorbit direct cu D-zeu in Ghetzimani el a vorbit in limba inteleasa…altfel evanghelistul Marcu care a fost martor ocular n-ar fi inteles rugaciunea…nu mai fiti copii la minte…vorba lui Pavel! Secerisul e aproape si unele secte se roaga ptr „botezul cu Duhul Sfant si vorbire in limbi..si prorocii”… Doamne fie-ti mila de noi …Amin
Nu mi-am propus sa fac polemica pe acest subiect cu nimeni si nici sa apar doctrina penticostala pt ca sunt multi altii care stiu s-o faca mai bine decat mine. Eu doar sustin ca botezul cu Duhul Sfant este o experienta distincta de momentul pocaintei si de cel al nasterii din nou, pentru ca l-am trait ca experienta personala autentica si am vazut manifestarea acestui botez si a vorbirii in alte limbi la nenumarate persoane, asa cum il gasim prezentat in Noul Testament.
Robert … dupa atitudinea care o arati, ma refer la expresia „aberatii de netolerat” am impresia ca i-ai desfinta pe toti penticostalii daca ai putea, numa ca sunt cam multi si unii cunosc Biblia foarte bine. Poate n-ar fi rau sa sapi mai adanc in domeniul asta si sa nu te multumesti cu parerile unor teologi care contesta aceasta lucrare.
Numai bine!
Imi pare bine ca sunt crestini care cu adevarat citesc si inteleg scriptura. Domnul sa va binecuvanteze.
Miron: Imi pare rau ca te singularizez, dar trebuie ca esti nepregatit pe tema botezului cu duh sfant si vorbirea in alte limbi. Da, intentionat am scris cu litere mici pentru ca este absurd sa crezi ca daca scri cu litere mari insemna ca dai mai multa importanta. Tu stiai ca litere mari si capititularizari nici nu existau in scripturile vechi? trebuie sa fim maturi si sa intelegem despre ce vorbim totusi. As vrea sa ma adresez in special versetelor ce tu le-ai scos in evidenta si crezi ca sustin aceasta falsa invatatura a „staruintei pentru botezul cu duh sfant penticostal” asa zis.
1. Ucenicii nu staruiau pentru duhul sfant pentru ca nici nu stiau ce este acest duh sfant. Si biblia ne spune ca erau doar in acelasi loc cand duhul sfant i-a umplut.
2. in 1 Cor 14:4 traducerea mai corecta ce ar trebui folosita in locul lui Dumnezeu este „unui dumnezeu” De ce? pentru ca cuvantul asa cere in acest context. Darul limbilor nu a fost niciodata pentru Dumnezeu si nu va fi. Pavel spune ca limbile sunt pentru un semn pentru cei necredinciosi 1 Cor 14:22. Daca tu crezi ca limbile sunt pentru D-zeul adevarat atunci ai mai multe dileme decat crezi pentru ca o sa te izbesti de foarte multe contradizeri biblice. Zidirea ce Pavel o aduce in evidenta nu este o zidire spirtuala ci o zidire egoistica si umana. „dar cine prooroceşte, zideşte sufleteşte Biserica.” aceasta este continuarea ce bate inceputul versetului si eroarea ce era practicata in Corint. Scopul darurilor duhovnicesti este, a fost, si va fi pana la sfarsitul timpurilor de a zidi sufleteste biserica. Niciunde in biblie (si iti dau tema de studiat) nu vei gasi ca darul duhului sfant este sa ne zidim pe noi personal. Tu crezi ca versetul 4 spune asa ceva dar este gresit. Nu este o porunca ci scoate in evidenta eroarea. Porunca lui Pavel pe tema limbilor si a proorociei este gasita in v 12 „Tot aşa şi voi, fiindcă rîvniţi după daruri duhovniceşti, să căutaţi să le aveţi din belşug, în vederea zidirii sufleteşti a Bisericii.” Darurile duhovnicesti sunt pentru zidirea bisericii. Sa credem ca trebuie sa ne zidim personal in asa dar ca sa zidim biserica, este absurd.” 9 Tot aşa şi voi, dacă nu rostiţi cu limba o vorbă înţeleasă, cum se va pricepe ce spuneţi? Atunci parcă aţi vorbi în vînt. ” Asta se refera la orice vorbire in vreao alta limba neinteleasa, fie in public fie in privat. Este in vant. Cum poate o vorba aruncata in vant sa aduca zidire? Niciodata. Trebuie sa mai studiezi biblia si sa te opresti sa mai crezi ce spun alti oameni ca asa se duce eroarea mai departe.
3. „2 Stăruiţi în rugăciune, vegheaţi în ea cu mulţămiri.” Este vorba de rugaciuni, si multumiri nu pentru duhul sfant. Nu trage aluzii sau analogi incorecte sa aperi ceva ce crezi. Cel mai bine este sa iei contextul intai si sa vezi ce inseamna nu incercand sa gasesti vreo cale sa zidesti o doctrina aceasta in discutie.
4. In Luca 11:13 cand Isus ne spune „13 Deci, dacă voi, cari sînteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cît mai mult Tatăl vostru cel din ceruri va da Duhul Sfînt celor ce I -L cer!„ Este evident ca spune Duhul Sfant si nu trebuie sa ne blocam aici sa zicem da! inseamna sa ceri Duhul Sfant. Noi stim ca nimeni nu poate sune ca Isus este Domnul fara de duhul sfant. Avem biblia care ne invata toate lucrurile. Asa ca nu poti sa-i ceri duhul sfant lui Isus fara sa ai duhul sfant deja, intelegi? este un paradox. nu te poti ruga lui D-zeu crezand ca Isus este fiul sau si sa nu ai duhul sfant. in Matei avem acelasi verset si observa paralela ce Domnul Isus o face si ne bucuram ca face acest lucru ca nu fie confuzie. Ai auzit de expresia scriptura se auto intepreteaza singura. Este adevarat. in Matei 7: 11 „11 Deci, dacă voi, cari sînteţi răi, ştiţi să daţi daruri bune copiilor voştri, cu cît mai mult Tatăl vostru, care este în ceruri, va da lucruri bune celor ce I le cer! Daca nu ai observat similaritatea este acelasi verset cu exceptia duhului sfant avem lucruri bune oferite celor ce le cer. Comparatia acum poate fi facuta usor. Daca cerem orice de la Tatal avem Pe Duhul Sfant, ce ne ofera mangaiere, intelepciune, speranta, lumina, putere, etc… Chemarile la staruinta in pasajele Mat.7:7-11,Lc.11:5-13 Lc.18:1-8, Rom.12:12, nu exista nici o intelegere ca trebuie sa staruim pentru duhul sfant asa cum Penticostalii afirma ca trebuie sa facem ca se fim botezati. Ai tras niste aluzi de la niste versete care nu sustin aceata falsa invatatura. Versetele nu le poti intoarce pe dos sa inveti pe altii ca ele invata sa staruiesti pentru duhul sfant. Este un singur botez al Duhului Sfant si acel botez se manifesta atunci cand unul crede in Domnul Isus si se pocaieste. Alte experiente inventate de oameni, sunt numai inventate de oameni. Cu pace si mult har Liviu.
Imi pare rau am vrut sa adaug mai bine la sfarsit cand am explicat comparatia intre cele doua vereste:
Daca cerem orice de la Tatal avem Pe Duhul Sfant, ce ne ofera mangaiere, intelepciune, speranta, lumina, putere, etc… Toate aceste lucruri sunt lucruri bune si sunt oferite noua prin Duhul sfant ce il avem deja in noi. Aceaste este legatura intre lucrurile bune din Matei si Duhul Sfant in Luca. Sper sa fie limpede.
Sunt din ce in ce mai convins ca multi din cei ce faceti cometarii la acest articol, nu l-ati citit cu atentie. Daca l-ati fi citit, ati fi observat ca n-am facut o pledoarie pentru staruinta dupa botezul cu Duhul Sfant (presupunand-o dincolo de orice discutie) ci am criticat un anumit curent in sanul penticostalismului.
Cat despre pledoaria ta Liviu impotriva practicii de a starui dupa botezul cu Duhul Sfant, vreau sa fac si eu cateva observatii la fiecare pct scos in evidenta de tine.
1. esti liber sa presupui ca ucenicii nu staruiau dupa Duhul Sfant, dar asta este doar o presupunere fara nici un suport. Ucenicii erau adunati laolalta dar nu fara scop … asa pt a sta pur si simplu … ci STARUIAU in rugaciune (Fap.1:14) asteptand fagaduinta Tatalui, adica botezul cu Duhul Sfant (Fap.1:4, Luca24:24:49, Ioan 14:16-17)
2. De vreme ce vorbirea in limbi o gasim prezenta si in situatii in care nu era acolo nimeni ca sa o intelega, este clar ca ea are un rost al ei, chiar daca acum acesta tie iti scapa. Apostolul Pavel avertizeaza doar asupra unor exagerari in folosirea acestui dar si nicidecum nu il neaga. A spune ca a fost tradus gresit pasajul 1Cor.14:2-4 cred ca este singura scapare pentru cei ce vor sa nege cu orice pret vorbirea in alte limbi.
3.Cat despre context, cred ca e clar din raspunsul la pct.1 ca staruianta in rugaciune era in contextul fagaduintei Duhului pe care ucenicii o asteptau. Mesajul central al invataturii lui Isus catre ucenici in ultimele zile petrecute cu ei a fost privitor la venirea mangaitorului, a Duhului Sfant. ce altceva ar fi putut ucenicii sa aiba in atentie, de vreme ce ei implineau porunca Domnului, de a nu se departa de Ierusalim pana vor fi umpluti cu putere de sus? Oare ce alt obiect avea staruinta lor in rugaciune?
4. La acest pct cred ca este necesar sa mai citesti inca odata articolul meu in care am scos in evidenta f clar ca Duhul Sfant lucraza la pocainta si nasterea din nou a omului, si abia apoi vine experianta botezului cu Duhul Sfant, care semnifica si imputernicire pt lucrare (Fap.1:8)
Apropo, cum iti explici vitalitatea si cresterea numerica a bisericilor penticostale, in comparatie cu celelalte biserici? Oare sa n-aiba nici o legatura cu acest subiect?
prin sex se inmultesc bisericile penticostale…biologic pentru cei care-i deranjeaza cuvantu sex
E adevarat ca numarul mare de copii din familiile de penticostai este unul din factorii care au contribuit la cresterea bisericilor, dar totusi, nu acesta este principalul factor. Cel mai frumos exemplu prin care imi sustin afirmatia este ultimul botez din biserica noastra: am avut 17 candidati la botez, dar majoritatea au venit din afara mediului penticostal, din lume!
Draga Miron, eu nu am comentat impotriva articolului tau cu toate ca nu esti foarte clar cu privire la explicatia ta pentru „staruirea dupa duhul sfant”. Din cate inteleg tu separi Botezul Duhului Sfant de mantuire pentru ca Apostolii au experimentat ceva ce poate nu intelegi. Duhul Sfant nu fusese dat inca pentru ca Isus nu era proslavit. Cand Duhul Sfant a fost dat, El a fost acompaniat de semne si miracole in asa fel ca apostolii sa recunoasca si sa creada ca intr-adevar Dumnezeu boteaza si pe Neamuri. Noi acum si dupa apostoli avem BIBLIA cu care putem verifica daca cineva este botezat, si nu ne trebuie semne si miracole, ci trebuie sa luam TOATA invatatura si sa o punem la expozitie. Ce inseamna sa fi botezat cu duhul sfant? Inseamna sa fi mantuit. de ce? in 1 Cor 12: 13 „Noi toţi, în adevăr, am fost botezaţi de un singur Duh, ca să alcătuim un singur trup, fie Iudei, fie Greci, fie robi, fie slobozi; şi toţi am fost adăpaţi dintr’un singur Duh.” Cand esti mantuit? cand faci parte din trupul lui Hristos, logic. Cand faci parte din Trupul lui Hristos? cand esti botezat cu Duhul Sfant dupa cum acest verset ne arata, logic. Deci am fost botezati….”CA SA” facem parte din trup sau sa fim mantuiti. Nici nu folosesc interpretare teologica aici numai expun cea ce se vede deja. Acum sa vedem ce are Pavel de spus in Efeseni 4:3 „şi căutaţi să păstraţi unirea Duhului, prin legătura păcii. 4 Este un singur trup, un singur Duh, după cum şi voi aţi fost chemaţi la o singură nădejde a chemării voastre. 5 Este un singur Domn, o singură credinţă, un singur botez.” Contextul aici este DUHUL SFANT. Nu exista a doua experienta a Duhului Sfant asa numita staruinta. Este absolut fals si nici nu ar trebui sa argumentam pe acest subiect. Biblia ne spune clar caci Duhul este unit cu actul mantuirii. O data ce esti botezat cu Duhul Sfant ca sa alcatuiesti trupul, esti botezat si mantuit si gata. that’s it. Hai sa pastram unitatea Duhului cum suntem chemati.
Acum Miron, tu mi-ai scris: „2. De vreme ce vorbirea in limbi o gasim prezenta si in situatii in care nu era acolo nimeni ca sa o intelega(CARE ESTE ABSOLUT FALS) este clar ca ea are un rost al ei(DA ROSTUL EI ESTE GASIT IN 1COR 14:22), chiar daca acum acesta tie iti scapa.(OK)”
Unde ai vazut tu caz unde limbile nu au fost intelese? Ok, nu te mai pun pe studiu iti dau toate exemplele. In Fapte 2, cand darul limbilor a fost dat pe pamant pentru prima oara au fost limbi intelese da? Limbile sunt toate insirate acolo puteti sa le mai cititi.DECI, Miron trebuie sa-ti stabilesti o baza teologica cand argumentezi ca darul acesta poate sa aiba limbi neintelese. Si pe baza acestui dar…cand a inceput din prima au fost evidente limbi intelese nu-i asa? Si evrei necredinciosi prezenti au ramas uimiti de acest semn.
Al doilea exemplu in Fapte 10, Petru predica in casa lui Corneliu si darul limbilor se pogoara peste ei si ce-au facti evreii cand au martiristi. Au ramas umiti in Fapte 10:45 pentru ca si pe Neamuri sa pogorat Duhul. Deci dece au ramas uimiti? Pentru ca ei nu crezusera ca si Neamurile vor fi mantuite. intelegi tu lucrul acesta important pentru noi neamurile? Ce sa intamplat cand Petru a mers inapoi la Ierusalim. Iudeii il mustrau ca a intrat in casa „necurata” asa cum numeau ei neamurile. Dar Petru stiind noua dispensare ce D-zeu avea sa o faca in lume le-a spus fapte 11:15 „Şi, cum am început să vorbesc, Duhul Sfînt S’a pogorît peste ei CA SI PESTE NOI LA INCEPUT” Miron, darul limbilor prezent aici este EXACT CA CEL DE LA INCEPUT. Cum s-a manifestat darul la inceput? Cu limbi intelese.
Al treilea exemplu: Pavel aunge la Corint in fapte 19 si interesant ca-i intreaba pe acei credinciosi daca au primit ei Duhul Sfant cand AU CREZUT. De ce intreaba Pavel acest lucru. Este clar de ce. Penru ca asa trebuie sa se primeasca. CAND CREZI. Motivul posibil pentru ce Duhul Sfant intarzie in ascest caz o sa-l dau mai jos dar cand Pavel pune mainile peste ei acei 12 incep sa vorbeasca in limbi nu? Acum, putem noi sa violam scripturile si sa credem ca limbile acelea sunt neintelese? Nicidecum daca avem primele 2 exemple in care Darul a fost acelasi si a fost inteles… este clar. Darul a avut limbi intelese. Motivul in care Duhul Sfant poate a intarziat acest botez a fost ca sa fie public in acest caz pentru ca in apropiere era o sinagoga in fapte 19;8 in urma botezului Pavel a intrat in sinagoga unde stim toti sunt evrei necredinciosi. Ok, vedeti conectia acum. Limbile au servit si aici un exemplu bine inteles, pentru cei necredinciosi. Si stim ca unii din sinagoga au fost mantuiti. In fapte 19;9 „Dar, fiindcă unii rămîneau împietriţi şi necredincioşi, şi vorbeau de rău Calea Domnului înaintea norodului, Pavel a plecat dela ei, a despărţit pe ucenici de ei, şi a învăţat în fiecare zi pe norod în şcoala unuia numit Tiran.” Daca unii ramaneau impietriti evangheliei asta insemana ca unii au acceptat. Este logic si trebuie sa tragem aceasta concluzie. Deci limbile au servit ca un semn si bine primit de uni evrei si alti evrei s-au impietrit LA FEL CA LA INCEPUT unde 3 mii au fost mantuiti.
In final daca tu spui ca limbile sunt neintelese in cele 3 cazuri presentate in scriptura ce facem cu versetul 1Cor14; 9 „Tot aşa şi voi, dacă nu rostiţi cu limba o vorbă înţeleasă, cum se va pricepe ce spuneţi? ATUNCI PARCA ATI VORBI IN VANT.” Daca tu crezi ca limbile au fost neintelese undeva trebuie sa accepti ce spune versetula cesta si sa spui ca ei AU VORBIT IN VANT. Dar acest lucru este departe de adevar. Limbile au rostul lor si nu se fie neintelese. ROSTUL LOR este gasit in 1 Cor 14:22 „Prin urmare, limbile SINT UN SEMN NU PENTRU CEI CREDINCIOSI, CI PENTRU CEI NECREDINCIOSI. Proorocia, dimpotrivă, este un semn nu pentru cei necredincioşi, ci pentru cei credincioşi. ” De cei vrei tu si altii sa ne indepartam de adevaratul rost al limbilor care nici nu ar trebui sa aiba loc intre noi credinciosii. Si daca ar avea loc intre noi ar trebui sa fie cate unul, doi sau trei, pe rand cu traducere. Nu asa spune scriptura in 1 Cor 14:27. Deci este o regula si din pacate penticostalii au dato peste cap. Fac parte dintro biserica penticostala unde m-am botezat si merg pentru ca imi este draga dar observ eroarea foarte grava si nu duce spre bine. Aceasta regula nu este numai pentru biserica ci in toata viata noastra fie in privat pe strada in odaita. Nu putem viola acest regulament. Versetul spune daca este cineva care vorbeste in alta limba sa fie cu inteles, si nu spune in biesrica, ci clar daca este cineva care vorbeste in alta limba. Se aplica oriunde, mai ales eu cred in privat unde poti sa te inseli cel mai repede. Darul limbilor este de inteles nu de confuzie. Daca limba unuia nu este inteleasa de nimeni, si se da a fi de la Duhul, nu este de la Duhul, punct.
Tu spui altceva „4. La acest pct cred ca este necesar sa mai citesti inca odata articolul meu in care am scos in evidenta f clar ca Duhul Sfant lucraza la pocainta si nasterea din nou a omului, si abia apoi vine experianta botezului cu Duhul Sfant, care semnifica si imputernicire pt lucrare (Fap.1:8)” De ce inveti ca apoi vine experienta botezului botezului cu Duhul Sfant. Distrugi unitatea Duhului. Nu o adoua experienta a duhului ci una singura, atungi cand crezi esti botezat. Esti fals pe aceasta tema. Tu bazezi vitalitatea si cresterea bisericii penticostale pe adevar in comparatie cu celelalte biserici. Ma faci sa zambesc. Cu ce are asta de facut cu crestinismul biblic. In secta Penticostalilo gasim si carismatici, si cei ce cred este nu singur Dumnezeu si neaga trinitatea care este vitala, si cei ce cred in darul limbilor moderne sau mai bine zis bolboroselile de ziua recenta, si altii care nu cred etc….Penticostalismul nu este difinit concret si multi poate sa creda ce vor si sa spune ca e de la Duhul. Mai fa niste crecetari si vezi ce manifestari eu uni in bisericii si spunem daca lucrurile alea sunt biblice. Deci nu putem baza faptul ca unele biserici cresc pe baza ca sunt adevarate. Islam creste, Budisti cresc, ateii cresc, catolici cresc. Lumea toata creste. Populatia creste. Este normal ca oamenii trebuie sa aleaga ceva sa creada, dar putini sunt cei ce vor gasi calea cea stramta. Motivul care eu cred ca multi sunt atrasi spre religia penticostala, este probabil ca penticostalii se bazeaza foarte mult pe experimentism si simtirea duhului si multe emotii sunt simtite. Crestinismul autentic biblic intodeauna va fii unic si diferit decat toate religiile inclusiv penticostalismul. Noi stim ca apostolii sau numit crestini, nu penticostali sau catolici, sau ortodocsi. Ar fi mai bine sa ramanem cu acest termen biblic „crestin”. Eu cu toate ca sunt botezat in biserica penticostala sunt un crestin, si penticostalismul nu are influenta asupra credintei mele. As avea foarte multe sa vorbesc Miron, dar poate si alta data. Mult har si Pace. Liviu.
Liviu ce-am vrut sa scriu eu ai scris tu…dar degeaba …fara suparare am impresia ca toti cei care cred in vorbirea asta in limbi intelese de penticostali sunt batuti in cap…si de ce spun asta? pentru ca nu vor sa studieze mai aproape…sa vada ce spune Lumina Scripturii…nu un pastor de-al lor…Liviu esti tare in gandire…nu ii hrani cu hrana tare…da-le lapte duhovnicesc sa nu-si rupa dintii in ea!
Ma tem ca ai dreptate Rodriguez. Intentia mea in nici un caz nu este ca se le rup dintii, ci sa le dau hrana sprituala din biblie ca sa se scoale din sistemul acesta religios. Ma tem mai mult ca nu a citit parafrazele ce le-am scris si scripturile ce i le-am citat. Dar daca a citit, si a inteles cu adevarat si tot ramane cu crezul in aceasta doctrina falsa, asta este treaba lor. Dara daca a citit, a invatat, si si-a schimbat gandirea ca sa invete si pe altii adevarul, atunci slava numai lui Dumnezeu. Sa ramanem cu perseverenta in voia lui D-zeu. God bless you all.
Sa nu va suparati pe mine … dar trebuie sa zambesc cu ingaduinta la siguranta pe care voi o afisati in afirmatii.
Pentru mine e foarte simplu, ca nu am cum sa-mi neg experienta mea personala in ce priveste vorbirea in alte limbi. Stiu dincolo de orice indoiala ca e autentica, si cu asta basta! Si asta-i valabil pt milioane de oameni.
Revenind la argumentatia ta Liviu pot spune urmatoarele lucruri:
1. Da, noi separam mantuirea de botezul cu Duhul Sfant. Acesta asa cum am mai spus, este diferit de nasterea din nou si ulterior acesteia. Ucenicii n-au avut Duhul Sfant doar incepand cu Cinzecimea ci l-au avut mai devreme. In Ioan 20:22 gasim ca Isus a suflat peste ei Duh Sfant si a zis: „Luati Duh Sfant! Oare asta a fost doar o vorba in vant? Eu cred ca nu.
2. Pentru ca faceai referire la 1Cor 12;13, vreau sa-ti spun ca una este sa fii botezat CU Duhul Sfant, si alte aste sa fii botezat DE Duhul Sfant. In primul caz Duhul Sfant este mediul in care esti botezat(scufundat) iar in al 2-lea caz Duhul Sfant este botezatorul! Deci nu e unul si acelasi lucru!
3. Nu reiese de nicaieri ca in Fapte 10 si 19 auditoriul prezent ar fi avut nevoie de vorbire in limbi asa cum s-a intamplat in Fapte 2. Ea a fost pur si simplu semnul botezului cu Duhul Sfant, si e clar ca cei ce l-au primit n-au vorbit in limbi invatate anterior, ci a fost o vorbire spontana in limbi necunoscute.
Iar ca sa nu lungim vorba, daca vrei sa combati o doctrina nu porni de la un modest articol ca al meu, ci ia de exemplu cartea „Duhul Sfant – o teologie biblica din perspectiva penticostala”, scrisa de dr.John Tipei, studiaz-o si vezi despre ce e vorba.
Iar daca ai fost botezat si frecventezi o biserica penticostala … chiar mi se pare ciudat! As zica ca ai cu siguranta o frustrare privind lipsa experientei botezului cu Duhul Sfant in viata ta. Altfel, nu pot intelege ce cauti la penticostali, daca le combati doctrina cu atata inversunare!
Deci acum putem cu totii sa credem ca scriptura nu mai are valabilitate in priviinta ce spune despre acest dar, ci autentificarea se face prin EXPERIENTA? Acum avem revelatii noi, si DumneZeu ne arata lucruri noi in contrast cu ce spune cuvantul Sau????? Sti care e procentajul ca acest lucru sa fie adevarat? ZERO. Cuvantul lui Dumnezeu nu se schimba dupa cum vrea omul sau dupa cum dicteaza experienta omului. O data ce unul vorbeste limbi neintelese fara ca sa fie talmacite, vorbeste in vant. Tu intelegi lucrul acesta? Trebuie sa-l intelegi ca e limbaj simplu. FARA INTELES=IN VANT, adica fara rost, adica degeaba, adica nici nu e de la D-zeu, pentru ca D-zeu nu face ceva fara rost 1 Cor 14:9. In 1 Cor 14:14 Daca te rogi in vreo alta limba duhul se roaga si mintea e fara rod( unde e o referire la altceva decat darul adevarat caci darul adevarat se manifesta in corecta statura nu in confuzie). Aici Pavel spune UITATE omule, daca tu te rogi in felul asta nu aduci nici o zidire, pentru ca mintea e fara rod si ai bolborosit in vant. Si de-aia spune…Nu fiti copii la minte…Limbile deci sunt un semn pentru cei necredinciosi (adica evreii caci ei sunt prezenti ca necredinciosi in cele 3 exemple). Unde se poate clasifica unul care crede ca vorbeste in limbi in acest capitol? Iti spun eu fara indoiala. Acolo unde se vorbeste in vant si fara minte. Miron nu e de mirat ca tu crezi fals despre acest dar o data ce te bazezi pe experienta ta deasupra scripturii. Tu trebuie sa vezi ce spune biblia despre acest dar, si in nici un caz cand s-a vorbit in limbi in acele 3 exemple nu a fost fare inteles. La fel ca la inceput sa manifestat darul si apoi, adica cu limbi PAMANTESTI. Tu sti ce sunt limbi pamantesti? Limbi intelese omenesti. Exemplul este in Fapte 2. Darul nu s-a schimbat nici o data, si in nici un caz nu sa schimbat acum in generatia noastra ca vrem noi. La fel ca cuvantul lui D-zeu darurile nu se schimba pentru ca ar produce confuzie si D-zeu nu lucreaza asa.
„1. Da, noi separam mantuirea de botezul cu Duhul Sfant. Acesta asa cum am mai spus, este diferit de nasterea din nou si ulterior acesteia.” Aici spui un adevar mare pentru ca voi (si te referi la penticostali) separati mantuirea de botezul cu Duhul Sfant, si rau ca o faceti ca Biblia nu o face. Experientele apostolilor au fost unice pentru ca atunci sa revarsat duhul sfant peste neamuri si in unele cazuri manifestarea botezului a intarziat ca apostolii sa fie prezenti si sa confirme cu siguranta. In casa lui Corneliu o data ce au crezut au fost si botezati totusi nu-ia asa? Pavel s-a mirat i-a intrebat pe cei 12 efeseni Fapte 19 „ati primit voi DUhul Sfant cand ati crezut?” De ce intreaba asta? In vant? Duhul sfant dupa inavataturile Domnului se primea o data ce credeai in El. O data ce Pavel le-a spus ca Ioan boteza cu pocainta si norodului sa CREADA in Cel ce vine dupa El, acei 12 au crezut in Isus si au fost botezati. Nu cred ca este greu sa se vada simplitatea si conectia intre credinta in Domnul si Botezul cu Duh Sfant.
TU spui „2. Pentru ca faceai referire la 1Cor 12;13, vreau sa-ti spun ca una este sa fii botezat CU Duhul Sfant, si alte aste sa fii botezat DE Duhul Sfant. In primul caz Duhul Sfant este mediul in care esti botezat(scufundat) iar in al 2-lea caz Duhul Sfant este botezatorul! Deci nu e unul si acelasi lucru!” Frate te pierzi in scriptura, Duhul Sfant nici o data nu o botezat sau nu va boteza. Cine e botezatorul???Domnul Isus. El Boteaza cu Duh sfant si daca traducerea undeva iti arata ce esti botezat de Duhul Sfant este incorect. Botezul este CU Duh Sfant din partea Domnului Isus. Te pierzi pentru ca crezi ca este al 2-lea caz unde Duhul Sfant este Botezatorul….Aratami in Biblie unde exista asa ceva. Este fals. Biblia iti spune ca este un singur Duh si un singur botez. Si acel botez este oferit de Domnul Isus celor ce cred in El.
Tu spui
„3. Nu reiese de nicaieri ca in Fapte 10 si 19 auditoriul prezent ar fi avut nevoie de vorbire in limbi asa cum s-a intamplat in Fapte 2. Ea a fost pur si simplu semnul botezului cu Duhul Sfant, si e clar ca cei ce l-au primit n-au vorbit in limbi invatate anterior, ci a fost o vorbire spontana in limbi necunoscute.” Reiese faptul ca auditorii au avut nevoie de vorbirea in limbi pentru ca Petru spune in Fapte 10 celor de la Ierusalim ce neamurile au primit ACELASI dar ca ei la inceput (limbi pamantesti nimic altceva) si Petru cu ceilalti 2 ucenici au inteles limbile si le-au confirmat. Si ce-au facut toti evreii credinciosi. Au slavit pe Dumnezeu. Deci auditorii au inteles limbile au confirmat celorlalti credinciosi din Ierusalim ca sa nu fie confuzie ca ce au cautat in casa lor si toti au slavit pe Dumnezeu ca D-zeu boteaza si pe neamuri.
I al 3-lea caz darul e la fel ca la inceput, cu limbi intelese caci vedem ca in apropiere este o sinagoga, si plus Pavel era prezent ca apostol si el trebuia sa confirme ca acei 12 efeseni au fost botezati cu Duhul Sfant ca sa ne scrie. Dar mai mult trebuie sa vezi ca sinagoga are mai mare importanta pentru ca Limbile sunt un semn pentu necredinciosi, si sinagoga avea destui necredinciosi ca sa vada semnul si sa creada sau sa nu creada. Reiese ca darul acesta nu sa schimbat niciodata ci a ramas evident cu limbi pamantesti la fel ca la inceput. Reiese peste tot ca Limbile au fost intelese ca altfel au fi fost in vant nu intelegi. Orice limba neinteleasa este rostita in vant si nu se poate confirma nimic. Te rog frumos citeste mai cu atentie 1 Corinteni 14:9 ba chiar tot capitolul pentru binele tau si multora care pot primi invatatura sanatoasa si nu erori dupa erori.
Limbile nu pot sa fie semnul Botezului cu Duh Sfant pentru ca nu toti din biserica Domnului vor vorbi in limbi 1 Cor 12:30 . Daca toti ai Domnului sunt botezati cu Duhul Sfant si nu toti vorbesc in limbi, care e logica, ca nu toti crestinii botezati cu duhul sfant vorbesc in limbi. Mai incolo in 1 Cor 13:8 spune ca limbile vor inceta. Si cand Pavel foloseste limbajul acesta „vor inceta” inseamna ca se vor sfarsi singure si nu neaparat atunci cand starea noastra eterna va avea efect. Ele se vor sfarsi asa singure incetul cu incetul, adica erau deja pe parcurs sa se sfarseasca. Alta ilustratie sa intelegi, Pavel avea darul vindecarii nu? Atunci cum nu a putut sa se vindece singur cand a fost bolnav sau sa-l vindece chiar pe timotei? Pentru ca darul acesta a avut un scop si a incetat dupa o vreme. Scopul fusese sa se raspandeasca evanghelia. Frate daca eu frecventez biserica penticostala nu trebuie sa te superi nu trebuie sa te superi sau sa fie ciudat. Acolo m-a adus D-zeu ca sa ma mantuiasca si cu timpul sa-mi arate erorile ce frecventeaza in penticostalism. Imi sant dragi fratii ii iubesc si pana cand ma da cineva afara pentru ca nu vrea invatatura biblica sanatoasa chiar cand ataca traditii paganesti voi face voia Tatalui si cu dragoste voi arata eroarea celui ce vrea sa o vada. Ca crestin adevarat nu trebuie sa ma intrebi pe mine ce caut la penticostali daca le combat doctrina cu atata inversunare. Eu cred si poti sa ma corectezi daca vrei ca crestin adevarat sa iubesti si sa citesti scripturile si sa faci voia Tatalui in Domnul. Ma tragi la raspundere cand eu ti-am expus niste lucruri biblice care poate nu le intelegi dar pun la pamant toata doctrina aceasta falsa care o crezi, si treaba ta acum este sa cercetezi biblia mai adanc prin pocainta si dragoste. Eu o fac numai din dragoste si nu sa ma ingamf, pentru ca nu-mi aduce nici un serviciu mie daca intelegi sau nu. Dar mai bine pentru tine daca intelegi. Inchei prin cea ce a spus Pavel in 1 Cor 14 dupa ce a explicat in tot capitolul ca unii foloseau limbile sa se edifice pentru folosul lor numai, si nu folosul bisericii….”37 Dacă crede cineva că este prooroc sau însuflat de Dumnezeu, să înţeleagă că ce vă scriu eu, este o poruncă a Domnului. 38 Şi dacă cineva nu înţelege, să nu înţeleagă!”
….citind din intamplare eseul de mai sus, si mai apoi anumite parti din comentarii postate aici, imi permit sa asez doar cateva randuri, dintr/o sincera dorinta a inimii mele, plina de apreciere pt cel care a editat eseul si apoi pt toti cei care au avut curajul sa scrie unele din gandurile lor aici referitoare la subiectul atins!fiti cu totii doar si numai in prezenta lui DUMNEZEU care sa va vb tuturor!…
…ma gandesc acum doar la un lucru….orice facem, trebuie sa facem CA PT DOMNUL…adica, imi zic mie ca daca vorbesc cu cineva , e ca si cand L?AS avea pe ISUS HRISTOS inaintea mea….daca privesc, daca rostesc cuvinte, daca adresez intrebari, sau daca raspund…toate acestea sunt o forma de a arata cine sunt in Dumnezeu…dincolo de mesajul in sine, ISUS HRISTOS e inaintea ochilor mei mereu….DUMNEZEU ne iubeste si ne doreste in CER dincolo de toate teoriile sau atat de desele dezbateri dintre noi, mantuitii, pe diferite teme…noi nu suntem in competitie, noi suntem impreuna in HRISTOS cetateni ai Cerului…da, exista situatii cand trebuie sa discuti, sa intrebi sa cauti lumina in Dumnezeu si prin oameni…dar noi in ce am ajuns sa credem trebuie sa dam mai departe uniti, intr/o dragoste divina pana in cele mai mici detalii..altfel…e putin dureros sa ne numim copii ai unui DUMNEZEU plin de dragoste si intelegere si acceptare!…daca am o relatie profunda cu DUMNEZEU caut raspunsuri pe genunchi in rugaciune in marea majoritate a timpului fara raspunsuri…dar il respect pe cel de langa mine iubindu/l neconditionat!DUHUL SFANT se reveleaza individual celui ce IL cauta din toata inima pe DUMNEZEU…fie el fiinta plina de cautare intr/o confesiune sau alta…DUMNEZEU trebuie sa fie bucuros de mine ca si copil al lui…nu doar de teoria din mintea mea existenta uneori neinsotita de traire…DUHUL SFANT este o putere reavarsata pt a ajuta nu pt a deveni motiv de dezbateri ….trebuie sa traim ce stim real, curat, senin, plin de reverenta pt Dumnezeu dar si plini de dragoste si respect pt oameni….altfel…ne incurcam noi singuri in discutii fara ca sa iesim in afara pt a/i atrage la Dumnezeu pe cei care mor si pleaca sigur in Iad..in ce nu stiu, intreb bland.. in ce nu cunosc, caut sa aflu linistit..in ce nu pot, cer ajutorul CELUI care e gata sa mi/l dea…Dumnezeu sa ne vorbeasca tuturor , luminand deplin trairea de zi cu zi, punand harul peste neputintele noastre!!…
…..Binecuvantare multa celui care editeaza, har si ajutor noua tuturor in viata spre CER!!!!
Multumesc mult anonim pentru incurajare si sincera ta emotie pentru a dezvalui adevarata urmarire pentru fiecare crestin si anume dragostea 1 Cor 14 v.1. Pavel ne spune in 1 Cor 13, chiar daca am avea toata cunostinta fara dragoste nu am fi nimic. Este adevarat, dragostea trebuie sa fie pe locul intai in orice facem pentru D-zeu. Si sunt vinovat de faptul ca dezbaterile uneori ma provoca la o stare mai putin favorabila deoarece nu pot sa suport unele lucruri ce D-zeu le-a lasat scrise sa fie calcate si mototolite. Noi suntem doar oameni si perfectiunea e departe de noi sau pentru unii mai aproape decat cred ei. Avem ocazia totusi in timp ce suntem in viata sa ne dezbatem cu toate invaturile false ce provin numai din minciuni. Trebuie sa ne dam seama ca Domnul Isus intotdeauna s-a dezbatut cu sistemul religios fals din acea vreme si noi ca crestini adevarati nu putem sa lasam orice invatatura sau practica religioasa falsa sa invadeze mintile copiilor si a oamenilor. Este o datorie care trebuie totusi sa fie facuta. Este un camp de lupta si nu impotriva carni omenesti ci impotriva puterilor demonice ce vor intotdeauna sa inlocuiasca adevarul lui D-zeu cu minciunile diavolului. Pentru aceasta ne trebuie dragoste mai presus de toate si discernamant.
Nu vreau sa intru in polemica pe tema botezului cu/in Duhul Sfant dar vreau sa aduc in discutie un alt lucru. Un pom il cunosti dupa ROADE si nu dupa altceva. Un om botezat cu Duhul Sfant sau ca sa folosesc o alta terminologie, plin cu Duhul Sfant este plin de Dumnezeu, pentru ca Duhul Sfant este Dumnezeu. Care ar trebui sa fie ROADELE din viata unui astfel de om? Corinteni 13.
Daca nu se vad aceste roade in viata unui crestin care pretinde ca a fost botezat cu Duhul Sfant atunci acel botez nu este veritabil. Un alt termen pe care penticostalii il folosesc in mod eronat este urmatorul: am fost botezat cu Duhul Sfant sau am Duhul Sfant sau am o putere pe care Duhul Sfant mi-a dat-o. Aceasta exprimare sugereaza ideea falsa ca EU am o putere care vine de la Duhul Sfant si pe care o pot folosi. Intrebarea corecta este: Te are Duhul Sfant pe tine in totalitate? Daca esti plin de Duhul Sfant inseamna ca tu esti in totalitate la dispozitia Duhului Sfant ori despre asa ceva nu prea am auzit vorbindu-se la penticostali. In plus darul Duhului Sfant a fost promis in contextul marii trimiteri. Duce-ti-va in toata lumea si faceti ucenici ….. Daca staruiesti dupa botezul cu Duhul Sfant dar nu misti un deget ca sa spui unui om pierdut despre Dumnezeu nu iti mai pierde vremea degeaba ca nu o sa primesti nimic. Dumnezeu vrea mai mult ascultare ( implinirea marii trimiteri) decat jertfe ( zeci de ore sau ani de staruinta ). Fii plinde ravna sa implinesti marea trimitere cu puterea pe care o ai si o sa vezi ca Dumnezeu te umple toata puterea de care ai nevoie ca sa fii eficient in lucrare.
cea mai mare greseala este sa dezbati asa ceva…astea nici n-ar trebui sa existe…D-zeul meu caruia ii slujesc eu cum vreau, il cunosc eu cum stiu mai bine, vorbesc cu El cum stiu mai bine, ma pocaiesc in Fata Lui doar cum stiu eu personal mai bine…D-zeu acesta…Tatal meu ma cunoaste pe mine si se dezvaluie mie intr-un fel…unde scrie ca tie trebuie sa ti se dezvaluie in acelasi fel?de ce liviu george incercati sa va impuneti experienta sau principiile voastre?de ce incercati sa fiti un dumnezeu pentru altu in loc de indrumator..nu e treaba voastra…citeste Biblia si cum te incredinteaza DUHUL Sfant sa intelegi…asa sa intelegi…dar nu va puneti va rog sa incercati sa impuneti, sa aratati parerile voastre,,, ca sunt degeaba…chiar degeaba…!de ce Isaia nu o fost prfetul lacrimilor ci Ieremia?nu va mai aratati ca stiti ca nu stiti…ca daca in Biblie nu scria ca magarita a vorbit…n-ati fi crezut si ati fi zi EREZIEEE…dar ca Domnu ti se reveleaza personal..prin Botezul cu Duhul Sfant , cu vorbire in limbi, prorocii…asta tine numai si numai de El dar te implica pe tine…cine deschide situri din astea…se confrunta serios…si ar trebui sa nu stea in parerea altuia ci pune-te si citeste Biblia prin lumina Duhului Sfant…(am intrat mai demult,,,pe blog si am primit mail si nah,)fratilor Domnu sa va insufleteasca pe Deplin cu toata roada Duhului Sfant…iar Aceluia care ne poate pazi de Orice cadere…Lui sa-i aducem Laudam Cinste si Onoare !AMIN!
George, iti dau dreptate, cu siguranta roada Duhului Sfant conform Gal.5;22-23, este dovada autentica ca Duhul Sfant locuieste in noi, si cu certitudine experienta botezului cu Duhul Sfant este validata de prezenta roadei.
Iosif, ai punctat corect, aratand ca manifestarea Duhului Sfant este variata, si nu o putem incadra in sabloanele noastre.
Dumnezeu sa va binecuvanteze!
Lucrurile pe care noi trebuie sa le facem este sa citim in Biblie ,sa mergem la Biserica,sa ne rugam si sa traim in fiecare zi pentru Domnul…..restul sunt lucruri nesemnificative
Indraznesc sa cred ca ‘ideea’staruintei pentru botezul cu Duhul sfant apartine in exclusivitate cultului penticostal care ,in marturisirea lor de credinta a emis doctrina in baza careia orice copil al Domnului,dupa ce a fost botezat in apa,TREBUIE sa ceara staruitor botezul Duhului Sfant conform unui singur verset biblic din Luca11-13.Nu mi se pare corect sa te bazezi pe un singur verset in emiterea unei singure invataturi atat de importanta ca aceea legata de persoana Duhului Sfant.Cred ca e timpul ca intreaga comunitate penticostala sa se sesizeze cu privire la acest aspect atat de sensibil si atat de discutabil in toate zonele evanghelice.Oamenii care s-au intors la Domnul Isus si s-au botezat in apa si care au ajuns la convingerea personala ca ‘au totul deplin in Hristos’se confrunta la un moment dat cu o dilema atunci cand intra in discutii legate de asa-zisa „staruinta” dupa Duhul Sfant.
Eu sant nascut in familie de credinciosi penticostali,frecventez biserica penticostala,imi doresc partasia cu fratii penticostali dar nu sant de acord cu anumite lucruri,in special cu cele legate de staruinta si botezul cu Duhul Sfant.
Domnul Isus sa ne lumineze pe toti pana cand nu e prea tarziu sa mai fim luminati!Multa pace tuturor copiilor Domnului Isus!
Livio…sa inteleg ca nasterea din nou … a fi o faptura noua este acel act de botez in Duhul Sfant…sincer…eu asta cred..nu cred ca dupa ce ai crezut in Isus fiind singura ta speranta…si singurul care te justifica inaintea lui D-zeu sa fie alt proces…de genu acesta…bineinteles in sfintire si alea alea…dar cred ca Botezul cu Duhul Sfant e defapt nasterea din nou cu adevarat..restu lirici!
… e tare comod sa spui ca ai „totul deplin in Hristos”, sa te hranesti cu o multumire de sine inselatoare, cand Domnul Isus spune: cine cere,capata; cine cauta, gaseste; celui ce bate i se deschide! Practicarea staruintei este un subiect central al Evangheliilor, ex. pilda judecatorului nedrept, apoi omul care cere paini la miezul noptii prietenului sau, s.a, toate ilustrand importanta pasiunii cu care il cautam pe Dumnezeu, focul care trebuie sa arda in noi pentru a avea plinatatea Duhului Sfant!
Daca totusi nu sunteti convinsi cat e de important sa cauti botezul si umplerea cu Duhul Sfant, intrebati-l si pe fr Iosif Ton despre acest subiect, ca-i unul dintre cei mai buni teologi pe care i-a avut biserica baptista.
cred in umplere nu si in botez cu Duhul Sfant..ca ceva fiind aparte de nasterea din nou cu adevarat!
Stimate Miron,ai afirmat asa la pct.28:”noi separam mantuirea de botezul cu Duhul Sfant”.ca si cum ai spune:iata sfanta traditie penticostala.Cine ne da voie sa separam,sa luam ce ne place noua,sa formulam noi ce vrem?sau sa interpretam anumite versete dupa doctrina noastra .As vrea sa te intreb si sa raspunzi sincer la urmatoarea intrebare:dupa ce te_ai intors la Domnul,ce te-a determinat sa starui pentru botezul cu Duhul Sfant?Convingerea ta personala in urma cercetarii scripturii sau doctrina penticostala in care ai trait?Ai simtit tu dupa ce te-ai pocait ca-ti lipseste ceva,ca Dumnezeu nu este cu tine sau ca dragostea lui Dumnezeu care „a fost turnata in inima ta prin Duhul Sfant care ti-a fost dat” nu te mangaie?(rom.5:5)Ce anume te-a motivat sa apelezi la staruinta?
Nu cumva spiritul de turma si prejudecatile te-au impins sa faci acest lucru?Multi pe care i-am intrebat mi-au raspuns ca asa se practica in biserica penticostala,fac si ei ce fac altii,ce spun parintii,fara sa cerceteze personal ce spune Biblia privitor la acest aspect.Nu ma indoiesc ca ai avut parte de o experienta sufleteasca inaltatoare dar nu cred ca aceasta experienta din urma pe care tu o separi de mantuirea initiala este mai mare decat cea in care l-ai primit pe Domnul Isus in inima ta.Ar fi nedivin.Tatal,fiul si Duhul Sfant sant una si ei lucreaza in unitate.Dupa ce Fiul l-a proslavit pe Tatal murind,inviind si inaltandu-se la cer(ioan 17:4)Duhul Sfant l-a proslavit pe Isus luand din ce este al lui Isus si descoperindu-ne noua(ioan 16:13-14)prin Scriptura.Oricine crede cuvantul insuflat de Duhul Sfant are parte de transformarea Duhului Sfant si mai mult trupul sau devine templul Duhului Sfant.Si sa nu uitam ce a spus Isus tuturor celor ce-L vor iubi si vor pazi cuvantul Sau:”Noi vom veni si vom locui impreuna cu ei”(ioan 14:23)Intrebarea este:cine astazi vine si locuieste impreuna cu cel credincios?Dumnezeu,Isus Hristos?Bineinteles,dar prin Cel din urma trimis in lume sa ne descopere mantuirea:Duhul Sfant.
Frate Miron,n-am intentionat sa scriu asa de mult initial ,as vrea sa-mi raspunzi si tu si-mi doresc sa avem o discutie constructiva spre binele nostru.Cu respect
Imi pare rau ca a trecut cam mult timp fara sa-ti raspund. Nu ma ocup de blog f mult, din pacate.
Separarea mantuirii de Botezul cu Duhul Sfant nu e traditie penticostala, ci are fundament biblic.
Intrebare pt Livio: cand au fost mantuiti ucenicii Domnului: inainte de Rusalii, sau la Rusalii? Eu cred ca inainte. Si chiar daca inainte de inaltare Domnul a suflat peste ei Duh Sfant, si primindu-l astfel aveau nasterea din nou, au trebuit sa astepte in rugaciune (asta inteleg eu staruinta!)experienta Rusaliilor, respectiv experienta Botezului cu Duhul Sfant.
Apoi, as putea sa te intreb si eu: de ce nu cauti botezul cu Duhul Sfant ca experienta supranaturala distincta? Nu cumva asa ai fost invatat asa de altii? Nu e vreo traditie baptista sau de alta nuanta?
Fundamentul biblic il gasesc f clar conturat in Fapte 2:39 „fagaduinta aceasta este pentru voi, pentru copiii vostri si pentru toti cei care sunt departe acum in oricat de mare numar ii va chema Domnul…” Ce altceva ar putea fi fagaduinta daca nu experienta pe care au avut-o cei 120 la Cinzecime? Petru separa clar pocainta, botezul in apa si botezul cu Duh Sfant (altfel spus, darul Duhului Sfant)in versetul 14: „Pocaiti-va … si fiecare din voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre; APOI veti primi darul Sfantului Duh” Repet, cei ce primisera Duh Sfant conform Ioan 20:22, trebuiau acum sa experimenteze ceva nou, ceva ce noi penticostalii credem ca e de actualitate si pt crestinii de astazi, conform Fap.2:39, mai sus mentionat.
Nu voi face polemici pe acest subiect, dar intreaba-te: iubesti conforul si comoditatea, sau arzi de pasiune pentru a trai in intimitate cu Dumnezeu? Esti ca Iacov la Peniel, care spune „nu te las pana nu ma binecuvantezi!, sau ca Bartimeu care striga disperat dupa Hristos, sau ca cel care batea in miez de noapte la usa prietenului pt a cere paini, sau ca vaduva care cerea judecatorului draptate sau ca Pavel care tanjeste de pasiune pt Hristos(Filip.3;10-15)??? Eu zic ferice de de cei carora nu le e greu sa stea ore in sir pe genunchi, sa planga, sa strige dupa Dumnezeu, sa traiasca experienta Rusaliilor!!! Altfel … putem fi cu capul plin de o teologie confortabila, comoda …”am totul in Hristos” … nu plang, nu agonizez … ca Isus si Tatal vin oricum sa locuiasca cu mine. Multi intelepti Simoni mai sunt si azi, si putine Marii care palg la picoarele Domnului!
Frate Miron,reiese din scripturi faptul ca botezul Duhului Sfant este primit prin staruinta?Eu nu vad acest lucru.ConformF.A.,Duhul Sfant a botezat o persoana sau un grup de persoane(in cele mai multe cazuri)atunci cand erau adunati in partasie(si cand spunem partasie nu trebuie sa ne gandim neaparat la rugaciune.Puteau sa cante,sa staruiasca in invatatura apostolilor Fapte 2:42),sau in timp ce ascultau cuvantul Fapte 10:44, 11:15,sau dupa ce apostolii isi puneau mainile peste anumite persoane care se pocaiau Fapte8:17,19:6.Din aceste relarari putem foarte usor intelege ca, de fapt,credinciosul cu adevarat pocait nu primeste Duhul Sfant pentru ca „sta ore in sir si plange” ci pentru ca este fagaduinta Tatalui ceresc pentru „cei care asculta de El” Fapte5:32,adica care se pocaiesc si cred sincer in Evanghelie,traind o viata de sfintenie.Sa fim seriosi,Dumnezeu nu va veni in inima mea pe baza lucrarii mele,ci in baza promisiunii Lui.Daca era in baza straduintei personale atunci le spunea CLAR SI RASPICAT ucenicilor:aveti grija,mergeti in Ierusalim si sfintiti-va,marturisiti-va si staruiti osaptamana doua pana ve-ti primi putere de sus!Da n-a fost asa.Isus le-a spus:asteptati,nu va departati…si Eu-spunea El-voi ruga pe Tatal si El va va da un alt Mangaietor(ioan 14:16).Iata deci cine se roaga pentru noi ca sa primim Duhul Sfant fagaduit de Tatal:este Isus Hristos.
Sa tinem cont de urmatorul aspect foarte important: din toate relatarile legate de primirea Duhului sau Botezului in Duhul din Biblie, niciodata,nicaieri vreun apostol sau un om al lui Dumnezeu n-a recomandat cuiva sa staruiasca dupa DUHUL SFANT.Singurul verset care face referire la staruinta si are in context cererea Duhului Sfant este cel din Luca 11:13.Insa atentie!acest pasaj din Luca 11:1-13 trateaza trei aspecte diferite,si anume:in versetele de la 1 la 4 avem rugaciunea „Tatal nostru”,in vers.de la 5 la 11 ne vorbeste Isus de staruinta in rugaciune pentru orice lucru cerut dupa voia Lui, iar in vers. de la 11 la 13 Isus ne asigura de faptul ca Dumnezeu Tatal nostru,care este plin de dragoste si credincios in fagaduintele Sale,nu va ingadui sa fim inselati in asteptarile noastre legitime in calitate de fii,ci va fi bucuros sa reverse tot ce are mai bun si mai sfant peste cei care asculta de El.Sa nu uitam ca Evanghelistul Matei,scriind si el in lumina acestor versete,afirma:”deci daca voi care santeti rai,stiti sa dati daruri bune copiilor vostri,cu atat mai mult Tatal vostru va da lucruri bune celor ce I le cer”.Cu alte cuvinte,Isus ne-ar spune asa: voi vreti multe si cereti multe dar ceea ce cereti voi nu este intotdeauna bun pt.voi.Ceea ce este bun pt voi,acele lucruri bune pe care vi le doriti si de care aveti nevoie sant in mainile Tatalui.Si aceste lucruri bune se rezuma la o putere sau la o persoana imputernicita sa fie cu voi si in voi:Duhul Sfant!Daca-L aveti,aveti totul!
Si aceasta Putere ,frate Miron,in lumina Scripturii,este fagaduita nu celor ce o cer in cadrul staruintelor suparatoare ci celor ce in urma interventiei divine si a nasterii din nou se supun Domnului si asculta de El.Ce-ar fi daca mantuirea si iertarea de pacate le-am primi prin staruinta?Nu sant acestea darul lui Dumnezeu?Nu sant ele fagaduite celor ce pur si simplu vin la Dumnezeu si-si recunosc vina?Nu le simtim instantaneu,fara sa ne fortam sa atragem in vreun fel mila si iertarea lui Dumnezeu?La fel vine si Duhul Sfant,ca o fagaduinta imediata cu caracter parintesc, destinata urgent spre binele nostru spiritual.Dumnezeu asteapta cu mare nerabdare sa ni-L trimita.Este placerea LUI cea mai mare sa faca acest lucru pentru orice crestin sincer.Este urgenta LUI NUMARUL 1.Atunci cand vede pe un copil al Sau ca dupa ce este iertat,eliberat si fericit pe calea vietii incearca prin stradanii personale sa primeasca ceva ce in mod suveran a obtinut deja sau,ma rog,urmeaza sa obtina,acest lucru il ofenseaza pe Dumnezeu,iar pe noi ne dezavantajeaza in ce priveste marturia personala.
Ma rog mult sa fim pe deplin luminati si sa intelegem cat e de important sa avem Botezul Duhului Sfant dupa scripturi si nu dupa oameni.Aceasta ne va ajuta !
Domnul sa te binecuvinteze,frate Miron!
Cateva versete despre staruinta:
Fap.1:14 „Toti acestia STARUIAU cu un cuget in rugaciune si cereri…”
Fap.2:42 „Ei STARUIAU in … si in rugaciuni”
Rom.12:12 „STARUITI in rugaciune.”
Colos.4:2 „STARUITI in rugaciune.”
Livio, ma uimeste intelegerea ta privitor la Luca 11: deci zici ca v.5-11 trateaza staruinta in rugaciune pt orice lucru cerut dupa voia Lui, dar sa nu fie vorba de a cere Duhul Sfant!
Pe ce baza excluzi din context v.13 care incepe cu cuvantul „deci” care e nimic altceva decat concluzia versetelor anterioare?
De fapt raspunsul la cererea ucenicilor: „Doamne, invata-ne sa ne rugam” (v.1)este intreg pasajul cuprins intre versetele 2 si 13, cu accent pe v.13 care ne incurajeaza sa CEREM Duhul Sfant, conform modelului din pilda mentionata in text.
Apoi revin iar la Luca 18:1 care spune:”Isus le-a dat o pilda ca sa le arate ca TREBUIE sa se roage NECURMAT SI SA NU SE LASE” adica exact „staruinta suparatoare”! Cum si unde aplici acesta porunca a Domnului?
Si un ultim detaliu important: staruinta NU insemna o sfortare pt a atrage mila lui Dumnezeu! Nicidecum! Staruinta este pasiunea indragostitului de Dumnezeu, este dor, un foc al inimii aprinse de dragoste! La fel ca Iacov la Peniel spui: Doamne, nu plec pana nu ma binecuvantezi!
Crezi tu ca versetele care vorbesc de „staruinta in rugaciune”,”sa se roage necurmat si sa nu se lase” se refera la primirea Duhului?Sant atatea si-atatea lucruri pt. care trebuie sa staruim in rugaciune.De ce atribui acestor versete o aplicabilitate unica(primirea Duhului)?
In ce priveste versetul 13 din Luca 11,el nu este o concluzie a tuturor versetelor anterioare, ci numai a versetelor 11 si 12.Am scris in comentariul meu ca in vers.11-13 Isus se refera la ceva diferit de ideea de staruinta care este caracteristica vers.5-11.De ce?Aici El nu pune accentul pe faptul ca Duhul Sfant trebuie cerut, ci pe lucrul cerut,adica pe Duhul Sfant,pe faptul ca noi vom primi cu siguranta Duhul Sfant daca ne sfintim viata si ramanem in dragostea lui Dumnezeu.Cand Isus spune ca va da Duhul Sfant celor ce iL cer”,reiese de aici ca ar fi vorba de cererea in staruinta?
Daca as promite copilului meu o bicicleta pentru ca a fost cuminte la scoala, cum voi proceda in momentul in care vine sa-si primeasca darul?Ii voi cere sa staruie de mine o zi doua sau cateva saptamani,sau luni sau ani pana il va primi? sau ii voi reprosa anumite lucruri neplacute din viata lui,sau ii voi aminti de nu stiu ce atitudini din trecut?Nicidecum.De abia il voi astepta sa-l vad venind plin de incredere in promisiunea ce i-am facut-o si ma voi bucura impreuna cu el pentru ca s-a dovedit a fi vrednic de darul promis.Si vrednicia lui nu va sta in faptul ca a cerut ce i-am promis(ca oricum capata lucrul promis),ci in faptul ca a ascultat de mine si a fost cuminte la scoala.La fel procedeaza si Dumnezeu cu cei ce asculta de El.Lucrurile bune promise de El sant la indemana noastra.Trebuie doar sa fim FIII Lui ca sa avem parte de ele prin credinta.
Ai spus foarte bine ca staruinta este „pasiunea indragostitului de Dumnezeu”,si mie imi place sa staruiesc in rugaciune pt. biserica,pt.cei bolnavi,pt. cei nemantuiti, pt.familie.Insa nu ma pot uni cu cei care practica staruinta nebiblica.
” Doamne,nu plec pana nu ma binecuvintezi” o aud pe buzele multor asa zisi” staruitori” si cred ca am ajuns in sfarsit sa inteleg ca aceasta pasiune de a starui pentru Duhul Sfant nu s-a nascut din intelegerea personala a scripturilor ci din adoptarea unor principii de grup care nu-si gasesc izvorul in intregul mesaj al Evangheliei ci in doar cateva versete. Aceasta manipulare tendentioasa a Bibliei in favoarea unei doctrine mostenite si preconcepute la care tinem cu dintii nu ne va ajuta sa fim ceea ce Dumnezeu doreste sa fim:marturii pentru El.Poate vom face,vom realiza,vom vorbi frumos,ne vom ruga mult si in multe limbi,vom tanji dupa seri de staruinta dupa Duhul Sfant,vom participa la toate noptile de veghe posibile,iar la urma ,Domnul ne va intreba:tu,cine esti de fapt ? S-ar putea sa amutim.Doamne,pazeste-ne!
Oricarui om Dumnezeu ii cere sa vina asa pacatos cum e,sa se pocaiasca sincer de pacatul lui si sa valorifice prin credinta fagaduintele binecuvantate a prezentei Duhului Sfant in viata sa.Asta e parerea mea in urma cercetarii personale a scripturilor.
Nu uita,frate Miron ca te-am rugat sa-mi spui ce te-a determinat sa starui pentru Duhul Sfant,convingerea personala in urma citirii Bibliei sau doctrina vreunei biserici.Du-te pe firul evenimentelor si nu ezita sa-mi dai raspunsul cu sinceritate.
Multumesc si multa binecuvantare!
Livio,
de unde ideea ca acord o aplicabilitate unica staruintei doar pt scopul botezului cu Duhul Sfant? N-am spus niciodata asa ceva si cred ca nu are rost sa polemizam in continuare zadarnic. Staruinta are aplicabilitate intr-o multime de domenii inclusiv acela al primirii botrezului cu Duhul Sfant. Daca tu excluzi aceasta varianta ultima, e problema ta, nu te obliga nimeni sa starui, insa nu trebuie sa fii necajit pe cei care o fac! Respecta optiunea fiecaruia, chiar daca e diferita de a ta.
Iar pt ca m-ai intrebat de baza convingerilor mele personale, pot sa-ti spun ca la varsta de 14 ani si ceva, am fost cercetat de Domnul in rugaciune, si am primit botezul cu Duhul Sfant la prima intalnire de rugaciune cu acest scop, intr-un grup de doar 7 persoane. Fiecare experienta e personala si nu exista un sablon fix privitor la cum primesti botezul cu Duhul Sfant.
Baza scripturala ti-am spus-o deja: Fapte 2:39, pt ca „fagaduinta” se raporteaza direct la experienta de la Rusali.
Numai bine!
Eu nu te-am intrebat ce ai experimentat ci motivatia care te-a condus la acea experienta!cine te-a convins sa mergi la staruinta,Scriptura sau Doctrina?Pentru mine personal motivatia este mai importanta decat actul in sine,si ceea ce crezi tu in urma studierii personale a scripturii e mai relevant pentru mine decat experientele tale,asa ca fii concret te rog si spune-mi(daca vrei,bineinteles)cum ai ajuns la concluzia ca atunci,la varsta de 14 ani,tu trebuie sa staruiesti pentru a primi Duhul Sfant.Atat doresc sa-mi mai spui si te las in pace.
Foamea m-a convis! Nevoia mea launtrica de a-l experimenta pe Dumnezeu intr-un sens mai profund!
Livio imi place ca ai doctrina buna si nu ai un psihic lamentabil cu spirit de turma…apreciez asta…cat despre vorbirea in limbi sau prorocii aici …e discutabil…!in fine…vreau sa te iei de aprecieri nu si de provocare
Frate Miron, apreciez faptul ca de la o varsta tanara L-ai cautat pe Dumnezeu,insa te mai intreb ceva:acea foame spirituala pe care ai avut-o,de unde s-a nascut?nu crezi ca a venit tocmai din lucrarea nasterii tale din nou,adica din dragostea lui Dumnezeu care a fost turnata in inima ta prin Duhul Sfant?Cum poti avea foame de Dumnezeu fara Duhul Sfant in inima ta?Duhul Sfant -spune scriptura -ne face sa strigam „AVA”,adica TATA(Rom.8:15)Si cine indrazneste sa spuna cuiva „tata” daca nu fiul lui?Tu dupa ce te-ai intors la Dumnezeu si te-ai pocait n-ai trait acea infiere de care vorbeste apost. Pavel in Rom.8:15,n-ai simtit in inima ta,in sufletul tau sau ma rog,in duhul tau ca ai devenit copilul lui Dumnezeu,ca ai fost adoptat in familia Lui?Tot in Rom. 8:16 gasim scris ca”Duhul Sfanta adevereste impreuna cu duhul nostru ca santem copii ai lui Dumnezeu”.Ai avut parte de acest simtamant la nivel de duh cand te-a cercetat Dumnezeu in momentul convertirii?Daca da,inseamna ca Duhul Sfant era deja sosit in inima ta,El lucra de zor in tine si tu nu stiai-sau mai bine zis -n-ai dat importanta acestui fapt din cauza curentului fals care circula la acea vreme „ca Duhul Sfant nu vine in inima omului la nasterea din nou,ci la staruinta'”
Indemnul meu pentru tine este sa citesti din nou Biblia, dar nu cu ochelarii parerilor insusite din spusele oamenilor ci cu sinceritatea unui copil care doreste intr-adevar sa inteleaga ce vrea Tatal sa-i descopere.Dumnezeu te iubeste mult si ti-a dat Duhul Sfant mai inainte sa crezi tu.Experienta pe care ai avut-o la 14 ani in rugaciune n-a culminat cu primirea Duhului Sfant,te asigura Biblia,ci cu inzestrarea vreunui dar(ex.vorbirea in limbi,sau prorocia sau poate un foc launtric pentru a-l propovadui pe Hristos lumii).Iti doresc propasire pe calea vietii ca sa fii pentru altii o lumina catre adevarata viata.
Domnul sa te binecuvinteze!
Desi esti foarte activ cu comentariile, eu cred ca nu ai citit articolul meu.
Daca l-ai fi citit intelegeai ce cred eu despre modul in care lucreaza Duhul Sfant in om, cand si cum isi incepe lucrarea. Sau daca totusi l-ai citit poate-l mai recitesti inca odata mai cu atentie si ai sa constati ca ultima ta postare a fost de prisos.
Mult har!
Care articol trebuie sa-l recitesc?Ultimul?
Articolul la care sunt facute aceste 51 de comentarii? Chiar l-ai citit?
(acum deja sunt 52!)
Si pentru ca m-ai provocat la citirea articolelor tale imi pare rau sa te anunt ca am mai descoperit o „perla” care nu e deloc rara ci mai sant si altii care o detin in colectia lor personala;in articolul 28 afirmi asa :”una este sa fii botezat CU Duhul Sfant si alta e sa fii botezat DE Duhul Sfant”.Asta da frate,teologie!!!
Iti transmit multa,multa compatimire!
Am citit inca odata articolul si de abia acum mi-am dat seama ca acesta a fost scris chiar de cel care a facut si comentariile sub numele de” Miron”.Imi cer scuze ca n-am remarcat lucrul acesta de la inceput.Am fost de acord cu cele scrise in articol, insa din comentariile tale facute ulterior am constatat unele nepotriviri,din care voi arata doar una.:in articol scrii ca Duhul Sfant vine in inima omului la nasterea sa din nou,insa dupa aceasta,omul trebuie sa ceara botezul cu Duhul Sfant care e total diferit de primirea initiala a Duhului.Mai apoi,in comentarii,am observat ca te-ai departat de afirmatiile tale,in sensul ca nu mai faceai deosebire intre primirea Duhului Sfant la convertire si botezul cu Duhul Sfant care in opinia ta este o experienta secundara.De exemplu ,in comentariul 22 ai scris asa „esti liber sa crezi ca ucenicii nu staruiau dupa Duhul Sfant” iar mai apoi zici ca”ucenicii erau adunati laolalta asteptand fagaduinta Tatalui,adica botezul cu Duhul Sfant””.Ceea ce mie nu-mi iese la socoteala este urmatorul lucru:pentru ce staruiau ucenicii la rusalii,pentru ca sa primeasca Duhul Sfant sau botezul cu Duhul Sfant?Din afirmatiile tale am tras concluzia ca ucenicii ar fi avut pe Duhul Sfant, dar la Rusalii staruiau dupa botezul cu Duhul Sfant,ceea ce nu prea cred.Domnul Isus a spus-o clar ucenicilor:”ci voi ve-ti primi o putere cand se va pogori Duhul Sfant peste voi”.El nu le-a spus ca le va trimite botezul cu Duhul Sfant ci puterea Duhului Sfant,adica il va trimite pe insasi Duhul Sfant.
O alta afirmatie de-a ta care nu se leaga cu articolul tau este cea din comentariul nr.5.Aici scrii asa:”este biblic sa cerem botezul cu Duhul Sfant si pui in paranteza doua versete Luca 11:13 si Fapte 2:14.Din primul verset nu reiese ca trebuie sa cerem botezul cu Duhul Sfant.aici ni se spune clar ca „Tatal din cer va da Duhul Sfant celor ce iL cer”.nu gasesc nimic scris de botez cu Duhul Sfant.Apoi al doilea verset.Fapte 2:14,nu imi confirma ca evenimentul pogorarii Duhului Sfant,Rusaliile,a fost de fapt un botez cu Duhul Sfant .Nu inteleg,dar in multe afirmatii de-ale tale ai facut confuzii care au starnit reactii diferite.
Eu am inteles care este ideea ta principala in acest subiect.Tu sustii ca orice om care se pocaieste are parte de prezenta Duhului in viata lui si devine astfel un fiu al lui Dumnezeu,statut care-i permite dar il si obliga de-acum sa ceara de la Dumnezeu si fagaduinta botezului cu Duhul Sfant,fagaduinta pe care ucenicii au experimentat-o la Rusalii.Intrebarea mea acum este legata de pasajul din Fapte 10:44-47.Aici avem un grup de oameni care ascultau pe Petru si dintr-o data Duhul Sfant a coborat peste toti si au inceput sa vorbeasca in limbi si mareau pe Dumnezeu.Aici Biblia nu ne spune ca acestia ar fi crezut in cuvintele lui Petru ,nici macar nu erau botezati ,ceea ce ne-ar face sa credem ca ei nu aveau nici pe Duhul Sfant si nici botezul Duhului Sfant.Totusi,in aceasta situatie Duhul Sfant vine peste ei,adica se pocaiesc si sant botezati in apa,dar primesc si botezul Duhului Sfant(conform opiniei tale)insotit de daruri(vorbirea in limbi).Aici,primirea Duhului inseamna si botezul cu Duhul Sfant?
Un alt exemplu avem in Fapte 19:1-7.Erau in Efes niste ucenici,pocaiti cred eu,pentru ca aveau botezul lui Ioan si mai cred ca stiau si de Isus, insa nu stiau ca s-a dat un Duh Sfant(deci nu Duhul Sfant,ci un Duh Sfant);dar sigur erau oameni neprihaniti.In aceasta situatie ,conform celor spuse de tine,acesti oameni care nici macar nu au auzit de UN DUH SFANT ,ar fi trebuit mai intai sa primeasca pe Duhul Sfant,apoi sa li se ceara sa staruiasca personal pentru botezul cu Duhul Sfant,ceea ce nu se face.Pur si simplu,imediat dupa ce au fost botezati in apa,au primit si Duhul Sfant si botezul cu Duhul Sfant cu darurile Lui.Si exemplele nu s-ar opri aici.
Acum,la urma,te rog citeste experienta famenului etiopian.M-am intrebat de ce aici,cand vine Duhul Sfant si-l rapeste pe Filip nu se pogoara si peste famen ca sa-l boteze cu Duhul Sfant,caci doar era proaspat botezat in apa si sincer cred,in pocainta lui?S-au poate nu era Filip vrednic sa vada cu ochii lui o lucrare care sa-l intareasa in credinta?Totusi ceea ce m-a determinat sa cred ca famenul primise deja Duhul Sfant,a fost faptul ca ,dupa rapirea luiFilip ,el si-a continuat drumul plin de bucurie si aceasta bucurie ii era suficienta.Bucuria este o roada a Duhului Sfant.
Frate Miron,te rog sa ma ierti daca te-am jignit cu ceva,imi cer iertare pentru ca am facut unele confuzii in ce priveste acest blog,te respect si sa stii ca ma voi ruga pt. tine.Sa faci si tu la fel.
Draga frate,
am dat peste postarea si blogul tau din intamplare si as vrea sa profit de ocazie. Ceea ce caut este o prezentare sistematica a invataturii despre botezul cu Duhul Sfant ca ceva distinct de botezul cu apa, dar totul bazat pe Scriptura (capitol si verset, ca sa pot verifica totul in context). Adica mai multa exegeza si mai putina „traditie teologica”, cum ar veni.
Iti spun si de ce caut asa ceva. Nu sunt ferm convins ca este justificata aceasta distinctie si inclin sa vad in NT botezul cu apa ori de cate ori este vorba de botez in general.
De asemenea, as fi interesat sa aflu de ce se numeste botezul cu Duhul Sfant „botez”. Prin ce se aseamana cele doua ca sa se justifice omonimia. Ai putea sa ma ajuti cu un text in lb romana sau engleza? Preferabil ceva de lungimea unui articol si a unei carti. Scuza-ma ca profit de tine in felul acesta.
Pax et Bonum
Draga frate Mihai,
Acum doar cateva referinte scripturale pe scurt.
Expresia „botez cu Duhul Sfant”a fost folosita atat de Ioan Botezatorul cat si de Domnul Isus (Mat.3:11, Fap.1:5)
Coborarea Duhului Sfant, ca cea de la Rusali (Fap.2:1-4), ca cea din casa lui Corneliu (Fap.10:44-46), ca cea din Efes (Fap.19:6) insotite de vorbire supranaturala in alte limbi, o socotim botez cu Duhul Sfant, deoarece o intelegem ca o imersare, scufundare in Duhul Sfant.
Pentru a avea loc un botez sunt necesare cel putin 3 elemente: candidat, apa si botezator. In cazul botezului cu Duhul Sfant, candidatul este omul care cere, apa este Duhul Sfant (vezi Ezechiel 47:1-9), iar botezatorul Dumnezeu.
Cat despre materiale scrise, lasati-ma sa va recomand dupa ce voi incerca sa gasesc un material mai exegetic.
Mult har!
Nu scriu pe internet din convingeri personale dar poate informaţiile vor ajuta pe Mihai al nostru (un nume frumos şi mare, de altfel. Zâmbesc..)
,,BOTEZUL
Botezul este o scufundare, dar această scufundare vine de deasupra. Nu vreau să creez controverse, dar, când am fost recent la Cambridge, mi-am petrecut o zi în diferite biblioteci, studiind istoria cuvântului „botez”. L-am urmărit din secolul al cincilea înainte de Hristos şi până în secolul al doilea al erei creştine. A însemnat din totdeauna „a scufunda”.
Vorbim nu despre un botez al apei ci al Duhului Sfânt, o coborâre a Duhului lui Dumnezeu de sus peste credincios, îmbrăcându-l cu atmosferă cerească. Acesta este un aspect al experienţei.
F.A. 2:2, Întreaga atmosferă din jurul acestor credincioşi s-a umplut. Ei au fost scufundaţi de sus în puterea supranaturală şi în prezenţa lui Dumnezeu.
[..] F. A. 8:14-17 – Observă expresia „nu Se coborâse încă pste nici unul dintre ei.” Primirea Duhului Sfânt coincidea cu coborârea Duhului Sfânt peste ei. Apoi, capitolul zece al Faptelor Apostolilor (presupun că oamenii sunt familiarizaţi cu contextul acestor evenimente), citim – Fapte 10:44-46. Observă că Duhul Sfânt „S-a coborât peste toţi” şi „S-a revărsat” peste ei. Aceste expresii descriu o scufundare care se coboară de sus. Scriptura este foarte consecventă cu termenii folosiţi.
[..] Un pasaj similar se găseşte în Faptele Apostolilor 19:5-6. Observă expresia folosită în acest verset: „a venit peste ei”. Poţi găsi aceeaşi imagine descrisă şi în alte locuri, pentru că nu am epuizat toate versetele. În orice caz, eu am căutat să dovedesc acest lucru ca pe un aspect principal al experienţei.
Botezul este o coborâre supranaturală a Duhului Sfânt peste cresincios, scufundându-l nu în apă ci în „shekinah”, slava prezenţei lui Dumnezeu. Dacă este vizibilă sau invizibilă nu este chestinuea importantă.”
Am ales să citez pe omul lui Dumnezeu care a fost Derek Prince din cartea „Botezul cu Duhul Sfânt” (p. 26-32, Ed. Neemia, 2003) care răspunde la întrebări. Printre altele, şi scrierile „Duhul Sfânt în tine”, „Cine este Duhul Sfânt” traduse de Ed. NEEMIA, vor ajuta să înţelegeţi mai bine învăţăturile biblice (elementare, vorbind apostolic) valabile pentru orice creştin, cuprinzând explicarea versetelor biblice dar şi experienţele personale; dacă veţi căuta sincer, veţi înţelege chiar şi această lucrare sfântă a Botezului şi necesitatea ei. Turma lui Hristos a fost dintotdeauna mică în raport cu lumea, iar ora de predică din biserica locală nu este suficientă pentru un suflet care caută Cerul din toată inima (şi nici Crezul unui cult, adesea limitat în doctrină). Cred că articolele şi predicile traduse despre lucrarea Duhului Sfânt, de exemplu ale fratelui Zac Poonen, învăţător indian, vor fi de real folos, dacă sunteţi lămurit, căutaţi şi recunoaşeţi nevoia darurilor sfinte (I Cor. 12, ş.a.). Desigur, sunt mult mai mulţi dar aceştia sunt contemporani şi cunosc sărăcia şi întunericul spiritual al vremurilor de azi. Recomand să căutaţi şi mărturisiri, experienţe ale fraţilor români, ca să puteţi cerceta şi să vă convingeţi. Să nu uităm că tot ce ţine de Biblie este insuflat de Duhul Sfânt (II Tim. 3:16) iar Scripturile şi Cuvintele vieţii ale Mântuitorului, implicit, pot fi înţelese şi revelate doar prin Duh (Ioan 6:63 / I Cor. 2, etc.). De aceea cred că de cele mai multe ori, ce ţine de duhovnicesc nu se poate primi prin mintea noastră, şi va trebui să apelăm la Autor. Salutări sfinte şi aşteptăm veşti bune! Pace sfântă fratelui Mihai dar şi gazdei, fratelui Miron!
– un frate mai mic şi nevrednic al Domnului Isus Hristos.
Multumesc frate Daniel! Apreciez modul tau de argumentare privitor la acest subiect! Mi-ar place sa stiu daca ne si cunoastem. Fii binecuvantat, si cred ca nu gresesti daca scrii tot asa pe bloguri!
Da, dragă frate Miron, ne cunoaştem de la Casa de rugăciune. Ne împărtăşim din aceeaşi cântare şi Cuvânt şi dorim să ne unim în rugăciune tot mai mult! E minunat că Domnul Isus ne-adună în jurul Său ca fraţi, dar mai mult ţine de noi (legăturile frățești). Rămânem în veghere cum cere Mântuitorul; Cât despre scriere, cu grijă și cu teamă, când o facem, cred că tot ce gândim se aude mai sus de noi, și rămâne. Dacă vom da socoteală de tot, într-o Zi înaintea Scaunului, atunci fug de vinovăție și de cei vinovați (prea mulți pe internet). Har și îndurare din partea Domnului nostru, dumneavoastră și casei! Dan. 12:3.
As vrea o explicatiepentru versetulo urmator mai profunda daca nare cineva DUHUL LUI CRISTOS nu este a LUI
explicare -~pentruca suntem fii DUMNEZEU nea trimis an inma DUHUL FIULUI SAO .AMIN!
Popasul meu pe site-ul dvs a fost cu rost. Sper ca urmatorele randuri sa va fie de folos.
Despre Dobândirea Sfântului Duh — Micael Nicolas
Fragment:
O pildă al harului Duhului Sfânt lucrător în viaţă şi cuvintele Sfântului Serafim au ajuns la noi când, în noiembrie 1831, un creştin ortodox evlavios pe nume Nikolai Motovilov s-a întâlnit cu Sfântul Serafim, notând convorbirea avută. Notele lui Motovilov au fost transcrise şi publicate de către Serghei Nilus,care a scris următoarea introducere:
Această descoperire este fără îndoială de importantă mondială. Într-adevăr, în esenţă nimic nu este nou în ea, pentru că întreaga revelaţie a fost dată Apostolilor din chiar ziua Pogorârii Duhului Sfânt, la Rusalii. Dar acum, când oamenii au uitat adevărurile fundamentale ale vieţii creştine şi sunt afundaţi în întunecimea materialismului sau în îndeplinirea rutinată şi de suprafaţă a “nevoinţelor ascetice”, descoperirea Sfântului Serafim este cu adevărat extraordinară, aşa cum şi el însuşi a socotit-o.
“Nu-ţi este dat numai ţie sa înţelegi aceasta”, spune Sfântul Serafim către sfârşitul descoperirii, “ci prin intermediul tău, este dată întregii lumi!”
Ca strălucirea unui fulger, această minunată convorbire luminează întreaga lume ce era deja cufundată în nepăsare şi moarte duhovnicească, cu mai puţin de un secol înainte, de lupta împotriva creştinismului din Rusia şi într-o vreme în care credinţa creştină se afla într-o decădere accentuată în Vest. Aici Sfântul lui Dumnezeu ni se înfăţişează asemenea proorocilor prin care Însuşi Duhul Sfânt a vorbit.
Despre Dobândirea Sfântului Duh — Micael Nicolas
Scopul vieţii creştine:
“Rugăciunea, postul, privegherea şi toate celelalte practici creştine, nu constituie scopul vieţii noastre creştine. Deşi este adevărat că ele slujesc ca mijloace indispensabile în atingerea acestui ţel, adevăratul scop al vieţii creştine constă în dobândirea Duhului Sfânt al lui Dumnezeu. Cât despre rugăciune, post, priveghere, pomeni şi toate faptele bune săvârşite de dragul lui Hristos, sunt doar mijloace spre a dobândi Duhul Sfânt. Ţineţi minte vorbele mele, numai faptele bune săvârşite din dragoste pentru Hristos ne aduc roadele Duhului Sfânt. …
http://rugainimii.wordpress.com/category/despre-dobandirea-sfantului-duh/
Invatatura unui calugar deosebit
Fragment:
Aceasta fiinta se adresa cu un respect deosebit pentru toti cei din jur, cu veneratie.
L-am intrebat ce simte el cand vorbeste cu un om:
“Eu cand vorbesc cu un om, il privesc pe Sfantul Duh in el. Sa fii lipsit de respect la adresa unui om este ca si cum ai fi lipsit de respect in fata tronului lui Dumnezeu. Nu e suficient sa il vezi pe Dumnezeu intr-un inger sau in Fiul Sau, uita-te in jur si descopera-l aici. Rosteste fiecare cuvant cu respect, rar, nu te grabi sa vorbesti. Cuvintele sunt alcatuite din Duhul Sfant si, cand vorbesti cu un om, vorbeste rar si cu respect, stiind ca in acel moment Duhul Sfat se manifesta prin tine in lume. Lasa ca fiecare cuvant sa vina din sufletul tau, simte-l inainte sa il rostesti, doar asa el va atinge sufletul celui caruia i te adresezi. Ceea ce spui tu, daca este lipsit de lumina sufletului tau, va trece intr-un cotlon al mintii si mintea va uita. Daca ceea ce rostesti vine din suflet, acel om va pastra in sufletul lui nu ceea ce eu sau tu am rostit, ci amintirea bucuriei sufletului lui.”
La plecare doream din suflet sa ii daruiesc ceva, nu stiam ce, ma framantam si mi-a raspuns la intrebarea mea nespusa spunandu-mi sa fac asupra lui semnul crucii si sa il binecuvantez. Ma gandeam cum pot eu omul sa fac acest gest asupra lui aflat parca in aceasta lume dar neapartinand ei si mi-a explicat:
„Cand faci ceva cu toata inima, lasi puterea celesta a Sfantului Duh sa coboare prin tine. Omul nu binecuvanteaza cu puterea omului ci cu cea a Duhului si in fata Sa toti suntem egali.”
http://mugurbadarau.blogspot.com/2011/05/invataturile-unui-calugar.html
Doresc ca Pacea Lui Dumnezeu sa ne umple inimile la toti…si apoi vom intelege deslusit ce inseamna un botez in apa si un botez cu Duhul Sfant…daca credeti ca sunteti copii lui Dumnezeu,bine este..dar daca va indoiti de lucrul acesta!!!
mai degraba haideti sa facem toti fapte vrednice de pocainta,crezand ca facand lucrul acesta ne apropiem de o Putere Divina Sfanta,care ne poate atinge pe toti in inimile noastre si apoi sa se vada in viietile noastre:traire,umblare,vorbire,gandire,comportament etc..FITI CU TOTII BINECUVANTATI DE DOMNUL ISUS HRISTOS,SINGUTUL MANTUITOR!!!
Duhul Sant m a convins sa vin La Hristos; EL Hristos nu vine niciodata singur; deci e limpede, am avut nasterea din nou, cand EL m a convins in mod dramatica ca sunt o pacatoasa.Botezul cu foc, eu il inteleg, ca a fost la nasterea din nou, cand fOCUL a ars tot pacatul meu groaznic.Dca vrei sa staruiesti ca sa primesti Duhul, inseamna ca tu nu esti nascut din nou; daca ai fost botezat in apa, nu inteleg cine a facut o? daca nu ai fost nascut din nou?