Publicat în Eseuri

Răscumpărând memoria, să nu ne pierdem mintea si dragostea!

Provocat fiind de un prieten sa-mi spun parerea vizavi de cartea Rascumpararea Memoriei, indraznesc sa fac si eu cateva observatii personale, la care alatur rugaciunea ca Dumnezeu sa ne dea puterea si intelepciunea de a nu ne lasa furati de patima dispretului si a batjocorii fata de niste oameni care dincolo de orice, merita totusi respectul nostru, doar si pentru faptul ca noi cei de astazi n-am fost pusi niciodata in circumstantele in care ei au fost pusi, ca sa dovedim astfel ca stim sa rezistam.

Iata observatiile mele:

1. Cartea Rascumpararea Memoriei are ca obiect de analiza aspecte legate de metodele securitatii de a controla biserica si faptul că liderii nostri din aceea vreme n-au fost capabili să reziste presiunilor, acceptand compromisuri. Privind spre istoria bisericii cu această lupă, vezi niste lideri slabi, fără coloană vertebrala si fără spirit de jertfă. Ori viata si slujirea acestori lideri, cum ar fi Bradin, Bochianu, si ceilalti descrisi in carte, nu se defineste doar prin aspectele negative descrise de niste documente din arhiva securitatii. Si apoi oricată obiectivitate si lipsă de patimă am pretinde ca avem in abordarea unor astfel de informatii, ramane subiectivismul nostru de care nu scăpăm orice-am face.

2. Ce pot eu să fac in fata unor asemenea dezvăluiri, fie ele si adevărate?

– Să mă smeresc si să plâng, recunoscăndu-mi firea mea coruptă (si nu a altora!), să mă gandesc la cât de slab am fost eu si de vulnerabil in fata unor provocări incomparabil mai mici.

– Să inteleg că asa cum eu tanjesc dupa iubire si acceptare neconditionată, si eroii nostri dezbrăcati acum de gloria lor, au nevoie de iubirea mea pur si simplu … fara sa pretind ca i-am cântărit corect; doar Dumnezeu face o cântăreală dreaptă.

– să nu judec incapacitatea lor de a se mărturisi public … măcar ca le-ar fi sau le-ar fi fost de folos. Chiar daca neputinta asta e o slabiciune, nu pot sa-i ajut obligandu-i s-o facă. Poate mai multă iubire din partea mea, si a noastră a tuturor, le-ar fi dat curajul necesar.

3. In concluzie, eu cred ca Răscumpărarea Memoriei este o mare piatră de incercare pt maturitatea dragostei noastre, dar care, la cei mai multi mă tem ca le va rupe gâtul. In loc sa ne facem mai uniti si mai intelepti, cartea aceasta ne da „sansa” sa ne dezbinăm, sa cadem zdrobiti de orgoliile noastre ieftine. Doamne pazeste-ne!

Reclame

Autor:

calator spre vesnicie

6 gânduri despre „Răscumpărând memoria, să nu ne pierdem mintea si dragostea!

 1. Draga Miron, cred ca daca ne uitam cu atentie la modul in care Vasilica C. a scris aceasta carte nu gasesc un sentiment de acuzare in dreptul anumitor frati, ci pur si simplu a scris istoria asa cum a fost ea.
  Daca spun ca am avut in familie persoane care au suferit de pe urma securitatii si de pe urma unor asa zisi „frati” poate ai spune ca sunt subiectiv.
  Dar sa auzim numai de bine!
  Ps. Tu ai comentat la mine pe blog acolo unde eu promovez actiunea Comunitatii Regionale Penticostale Constanta, o fac pentru ca sincer sunt intru totul de cord cu solicitarea lor.
  http://ungandbun.wordpress.com/2010/09/29/petitia-comunitatii-regionale-penticostale-constanta/

 2. Mati, cred ca ai observat ca eu n-am facut remarci critice cu privire la Vasilica Croitor, apreciez munca lui de investigatie, insa mi-am exprimat temerea ca acest „foc” va fi gresit folosit.

 3. Scuze Miron, dar eu asa am inteles, ca ai fi inpotriva descoperirilor facute de V.C. in carte. Sincer imi cer scuze!

 4. …..nu putem noi intelege detaliile care au alcatuit viata umana a acelor fiinte…….nu ne putem permite luxul de a arunca pietre, sau pietricele, de judecata si sa dispretuim fiinte care au trecut inaintea noastra prin zile pe care mintea noastra din acest timp e mult prea limitata sa le perceapa, ca greutate, ca suferinta, ca durere….. suntem prea dornici , poate, de vesti senzationale care sa umple randuri de comentarii, de idei, de pareri contradictorii, fara sa amprentam totul cu concluzii cumpatate si intelepte in dragoste…si apoi…nimeni nu detine adevarul absolut decat si numai Dumnezeu..asa ca sa fim cum ne numim , si in urma acestei aparitii…crestini…adica urmasi ai Lui Hristos…un Hristos ingaduitor si iubitor, in momente critice….

 5. eu nu cred in intentia buna scrierii acestei carti… este asa multa samanta draceasca in ea…Securitatea nu e barometrul dreptati!!! Serviciile secrete din toate tarile au facut atatea victime… Pe baza lor ne bazam noi????la fel cum sunt si bani falsi tot asa sunt si carti false…Am ajuns de rasul lumii cu aceasta carte…nu mai vorbesc de dezbinari ,certuri…si-a atins scopol!! plus banii care au intrat in buzunarul croitorului….

 6. DE CARTEA ACEASTA SE BUCURA CEI CE AU FOST SI SINT PUSI PE CAPATUIALA FARA MUNCA SEMANIND NEGHINA .CEI RAU CA CEI CE AR TREBUI SA VEGHEZE DORM.MAT.13-25.INTREBAREA .DACA NU LE COMVINE DE CE AU MAI RAMAS IN CULT? R. CEVA ARGINTI NEMUNCITI CARE VIN DE PE URMA CARTI.RUSINE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s